Osim što cijene osnovnih životnih namirnica neumoljivo rastu, najavljuju se i nova poskupljenja, među ostalim, struje i energenata. Sve to u trenutku dok izostaju sustavna rješenja.

Poskupljenja najteže podnose umirovljenici i nezaposleni. Osim građana zabrinuti su i ekonomski analitičari koji ocjenjuju da je ovo samo početak bez sjednica, prijedloga i dogovora vlasti kako pomoći najugroženijima.

Na ukidanje trošarina čeka se gotovo godinu dana. Izbori su prošli, pa nema više ni jednokratnih davanja. Da će zima biti neizvjesna i duga, najavljuju nova poskupljenja struje i energenata.

- Sve vlade i svi parlamenti koje imamo u BiH, bez obzira na izbore koji su prošli, mogu raditi u punom kapacitetu. Nema nikakvog izgovora da se čeka nova vlast. Druga je stvar možemo li očekivati da to zaista i učine kada nisu čak ni u izbornoj godini u prethodnim mjesecima. Razloga za optimizam nemamo - kazao je ekonomist Igor Gavran.

- Najveći problem ostaje velika masa populacije koju sada možemo svrstati u siromašne, tj. koje je inflacija svrstala u siromašne, i to je oko 40% ukupne populacije - kaže Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Slično je i u regiji. Ipak, tamošnje vlasti pokušale su i još pokušavaju to kontrolirati. I u BiH postoje rješenja, ali nedostaje volje.

- Protiv inflacije se ne možemo boriti, ali možemo protiv njezinih posljedica, i to vršenjem značajnih transfera novca u korist onih koji su najviše i pogođeni inflacijom - dodaje Domazet. Cijena potrošačke košarice za četveročlanu obitelji u BiH iznosi gotovo 3000 KM, minimalna plaća u FBiH je 543 KM, a u RS-u 650 KM. Godišnja inflacija u FBiH iznosi 18%, a u RS-u 16%, prenosi N1.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok