"Osmorka" ostaje na okupu i nastavlja s procesom formiranja vlasti na svim razinama zajedno s partnerima.

- Mi smo uvjerljivo najbrojnija politička grupacija u Parlamentu FBiH i Parlamentu BiH, a zajedno sa partnerima imamo jednako uvjerljivu većinu u parlamentima. Ta većina, kao i iskreno i čvrsto savezništvo među partnerima, garant je stabilnosti i efikasnosti buduće izvršne vlasti na državnoj i entitetskoj razini - navodi se u zajedničkom priopćenju.

Kako se nadalje navodi, ova grupacija stranaka je izbornim rezultatom osigurala većinu, između ostalog, i u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

- Nažalost, zbog postizbornih mahinacija pojedini zastupnici su iznevjerili povjerenje glasača, te su se, suprotno obećanjima koja su davali u predizbornom razdoblju, priklonili još aktualnoj vladajućoj strukturi predvođenoj SDA-om - navodi se.

Stranke “Osmorke” nastavljaju raditi na kreiranju programskih načela buduće većine, a od političkih subjekata koji će biti u opoziciji očekuju "odgovorno i državničko ponašanje, odnosno odustajanje od svakog oblika blokada".

- Te blokade ih možda mogu očuvati na vlasti još koji mjesec, ali će takvi postupci nanijeti nemjerljivu štetu interesima građana Bosne i Hercegovine - navodi se u priopćenju.

Stranke Osmorke, istovremeno, napominju kako je ubrzano formiranje vlasti na svim razinama jedan od prioriteta koje je pred političke strukture u Bosni i Hercegovini postavila EU.

- Samo ispunjenjem tog uvjeta, Bosna i Hercegovina bi imala pristup nužnim sredstvima EU za osiguranje socijalne stabilnosti i značajne pomoći građanima u vrijeme ozbiljne krize - navodi se.

Stranke Osmorke pozivaju Demokratsku frontu, koja ima jednog izaslanika u Domu naroda FBiH, da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDPBiH kada su SDA i DF imali većinu.

Naime, tada je SDPBiH, kako se navodi, sadašnja članica nove većine, imala mogućnost blokiranja uspostave vlasti u FBiH kroz klub Srba u Domu naroda FBiH, te iako je SDPBiH imao tzv. “kontrolni paket” u ovom klubu, nisu blokirali uspostavu većine.

- Naprotiv, uvažavajući činjenicu da je uspostavljena nova parlamentarna većina bez SDP-a, ova stranka je podržala kandidiranje predstavnika DF-a za potpredsjednika entiteta Milana Dunovića, koji još uvijek obnaša ovu dužnost - podsjećaju iz ove stranke.

Od DF-a očekuju da odgovori recipročno i glasa za prijedlog Osmorke za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom da je Osmorka dio nove entitetske većine.

- Svako sudjelovanje u blokadama značilo bi iznevjerenje temeljnog principa za koji se zalaže DF, a to je građanski princip vladavine, odnosno omogućenje uspostave vlasti onim subjektima koji imaju većinu u Zastupničkom domu. Načela parlamentarne demakracije predviđaju da vlast formira parlamentarna većina na svim razinama. SDP je poštujući to načelo podržao DF. Vjerujemo da bi taj princip trebao poštivati i DF, te tako omogućiti parlamentarnoj većini uspostavu vlasti, onako kako je to njima 2015. godine omogućio SDP - navodi se u priopćenju.

Kako se nadalje navodi, stranke Osmorke, javni poziv SDA za razgovore o formiranju vlasti odbijaju i još jednom podsjećaju rukovodstvo i članstvo te stranke da su "parlamentarne većine dogovorene i uspostavljene, te da je po prvi put u našoj domovini na sceni programska koalicija, dogovorena i potpisana u institucijama Bosne i Hercegovine". (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok