Akutne respiratorne infekcije ovih dana pune ambulante domova zdravlja širom zemlje. Liječnici ističu da su infekcijama posebno podložna djeca, koja su i glavni prenosioci. Uz to, sve češće se može čuti i termin „produženi“ ili prolongirani covid.

Sezona akutnih respiratornih infekcija je u punom jeku što pokazuju i podaci liječnika. Gotovo svakodnevno pacijenti se javljaju s istom simptomatologijom, a najpodložniji su oni najmlađi, javlja BHRT.

"Djeca u vrtiću, u jaslicama, u školama su u najvećem postotku naši pacijenti ovih dana, odrasli slabo dolaze, imaju jači imunitet, pa bolje podnose. Većinom su to infekcije lakšeg nivoa, blage respiratorne, praćene curenjem nosa, kašljanjem“, pojašnjava specijalist obiteljske medicine dr. Dijana Dukić.

Kako ističe infektolog Aleksandra Radojčić, trenutno je aktualno najmanje 150 virusnih infekcija, ne računajući gripu.

"Očekujemo da počne i gripa polovinom siječnja, jako je teško bilo koju infekciju razlikovati jednu od druge, ali u biti gripa ima specifičnu kliničku sliku, covid liči na sve druge, ali uradi se brzi test ili PCR test“, ističe Radojčić.

S druge strane, pandemija koronavirusa ostavila je posljedice na zdravlje ljudi, pa se sve češće spominje i termin „produženi“ covid.

Liječnici ističu da je glavna prevencija jak imunitet. Ukoliko do infekcije ipak dođe, neophodno je strogo mirovanje i unošenje većih količina tečnosti, bez posezanja za antibioticima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok