COVID-19 smo gotovo zaboravili, međutim, nije potpuno iščeznuo. Uz to, sezonska gripa te respiratorni virusi uzeli su maha.

Posljednjih dana mnogi se žale na povišenu temperaturu, upalu grla, glavobolju i druge simptome koji su izrazito slični onima COVID-19. Testiraju se i po nekoliko puta, ali su negativni na koronavirus. Postavlja se pitanje jesmo li ove zime skloniji tome da se razbolimo ili smo jednostavno zaboravili kakav je bio život prije nego što su COVID pravila zaustavila uobičajeni ciklus sezonskih infekcija. Dok jedni tvrde da se nešto čudno događa, drugi jednostavno kažu kako je zima i da se to oduvijek događalo u ovom razdoblju. Navodi Večernji list BiH.

Broj oboljelih

Najveći je problem trenutačno gripa. Gripa može biti teška, čak i kod mlađih, zdravih ljudi. Može se manifestirati poput jake prehlade, ali također može uključivati jako noćno znojenje, jake bolove u zglobovima, a stariji ljudi posebno su osjetljivi na upalu pluća, objašnjavaju stručnjaci. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH od posljednjeg dana stare godine, u FBiH je prijavljeno 938 slučajeva obolijevanja od gripe u osam županija, što je stopa incidencije od 42,9 oboljelih na 100.000 stanovnika. Riječ je o virusu tipa B, a očekuje se da će epidemijski prag biti prijeđen polovinom siječnja, dok će vrhunac obolijevanja uslijediti krajem siječnja i početkom veljače. Iako je u prethodne dvije godine zabilježena vrlo niska stopa obolijevanja od gripe, prema riječima dr. Sanjina Muse, rukovoditelja Službe za epidemiologiju, očekuje se da će ovi brojevi sada biti veći. Međutim, virus gripe nije jedini koji kruži i koji može izazvati simptome gripe. Infekcije respiratornim sincicijskim virusom (RSV) češće su od normalnih te, iako su bebe i mala djeca u većem riziku od hospitalizacije i smrti, RSV također može izazvati simptome kao što su jak kašalj i groznica kod odraslih. U HNŽ-u se tjedno bilježi od 70 do 80 slučajeva respiratornih bolesti sličnih gripi, potvrđeno je iz županijskog ZZJZ-a, gdje napominju kako najviše oboljelih čine djeca mlađa od 15 godina. Do sada je registriran samo jedan slučaj influence nepoznatog tipa na području Grada Mostara, i to prošloga tjedna. U ZHŽ-u je povećan broj oboljelih od sezonske gripe, upozoravaju iz ZZJZ-a ZHŽ-a, pozivajući stanovništvo da se cijepi. Broj oboljelih osoba s akutnim respiratornim sindromom u posljednjem tjednu 2022. uvećan je u odnosu na prethodni tjedan. Zbog pogoršane epidemiološke situacije Županijska bolnica Zenica do daljnjeg je zabranila posjete na Odjelu pedijatrije, potvrdio je za Fenu pomoćnik ravnatelja za medicinske poslove dr. Kasim Spahić. Kazao je kako je značajno povećan broj pacijenata s virusnim infekcijama. - Odjel pedijatrije je zbog povećanog broja virusnih infekcija i hospitalizacija uglavnom popunjen. Posjeti su veliki rizik da se unesu nove infekcije na odjel pa smo se odlučili na ovaj više preventivan korak - kazao je.

Nove varijante

Uz pojavu RSV-a i gripe, evidentno je i da je koronavirus nastavio mutirati i da se javljaju novi sojevi. Njemački ministar zdravstva izrazio je zabrinutost zbog nove varijante COVID-19 povezane s rastućim hospitalizacijama na sjeveroistoku SAD-a, dodajući da Berlin pomno prati situaciju. Stručnjaci za zarazne bolesti sve su više zabrinuti zbog iznimno zarazne omikron XBB.1.5 podvarijante, koja čini više od 40% slučajeva u SAD-u. - Nadajmo se da ćemo prebroditi zimu prije nego što se takva varijanta proširi kod nas - napisao je ministar Karl Lauterbach na Twitteru. Prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva i član Kriznog stožera FBiH u razgovoru za Faktor najavio je i sastanak Kriznog stožera FBiH, koji će se održati sljedećeg tjedna. - Na sastanku Kriznog stožera ćemo, među ostalim, razgovarati treba li uvoditi nove mjere ili ne. Te mjere odnosile bi se isključivo na građane koji dolaze iz Kine. Međutim, treba istaknuti da Kina nije jedina zemlja koja se suočava s novim valom oboljelih od COVID-19. Mnoge zemlje u toj regiji bilježe veliki broj oboljelih i hospitaliziranih - kaže Čerkez.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok