Povećanje plaća radnicima do 400 maraka tema je o kojoj će se razgovarati ove godine u jeku raznih kriza.

Potvrdio je to i predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, koji je dao veliki intervju za Faktor, s obzirom na to da je ta udruga i predlagač zakona, a cilj je da što više novca dobiju radnici s jedne strane, a da mirovinski i zdravstveni fond ne budu ugroženi. Piše Večernji list BiH.

Manji nameti

- Mi smo krenuli od pretpostavke da pokušamo da što više novca dobiju radnici, a s druge strane, da mirovinski i zdravstveni fond ipak ne izgube, da ne ugrozimo fondove. Ideja je zapravo da se razina doprinosa zadrži na ovogodišnjim, na osnovicama koje su u ovoj godini, a da se na povećanje do 400 KM izdvaja praktički samo 11 posto doprinosa umjesto ovih 41,5 posto, koliki su puni doprinosi na bruto plaću - objasnio je Smailbegović želje poslodavaca.

To je konačno konkretna inicijativa s obzirom na to da uime radnika u privatnom sektoru rijetki dižu glas, a i sindikalisti, kada to čine, čine to što tiše jer i sami strahuju za svoju egzistenciju. U prošloj godini u Sarajevu i Tuzli imali smo prosvjede radnika u javnom sektoru, međutim, oni koji rade kod privatnika, iako imaju mizerne plaće, predano su odrađivali svoj posao nadajući se kako bi i njih moglo sunce ogrijati, a nove ideje sugeriraju da bi se to moglo barem dijelom dogoditi jer i povećanje od 400 maraka u zemlji koju nagriza inflacija nije neka povlastica, a kamoli ako ostane sve ovako. Smailbegović ističe upravo te dobre strane prijedloga da država neće gubiti prihode, a upravo je to ono što smo proteklih godina gledali. Uglavnom je država strahovala da će se njoj uzeti dio kolača, pa se preko svoje grbače nije željela previše zalagati za radnike. S nekom vrstom kompromisa to bi se moglo promijeniti. Sada je na Smailbegoviću i ljudima okupljenima oko Udruge poslodavaca da proguraju ovaj prijedlog.

- Tu bi se otvorila mogućnost da, koliko tko može, poveća plaću. Nije nužno. Ako netko bude podizao plaću više od 400 KM, onda bi plaćao na tu razliku pune doprinose. Ideja je da zaštitimo i poboljšamo standard najvećeg dijela radnika u privatnom sektoru i na tim nekim plaćama koje su vjerojatno od minimalca do prosjeka.

Lobiranje argumentima

Bitno nam je da uvjerimo Parlament FBiH vezano uz ovaj prijedlog. Imali smo sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije i naš prijedlog je jednoglasno prihvaćen i od predstavnika granskih sindikata te Vlade, tako da nam to daje optimizam. Radimo i s parlamentarnim strankama, objašnjavamo što to znači, lobiramo snagom argumenata da ovo ide na prvu sljedeću sjednicu Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, da se usvoji po hitnom postupku i da se primjenjuje od siječanjske plaće - naveo je.

Naravno, treba povesti računa i o tome da ne bi bilo zloupotreba jer i ranije je bilo poslodavaca koji su koristili "rupe" da zadovolje svoje potrebe, ali zasad se čini da sve ide u pozitivnom smjeru.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok