• Short title article: Idu reforme

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak u Davosu da je sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem bio dobar te da su razgovarali o daljnjim odnosima dviju zemalja i svim pitanjima koja su prepreka za kvalitetnije odnose.

"Sastanak s predsjednikom Vučićem bio je dobar, stavili smo na stol daljnje odnose između Hrvatske i Srbije, taj i dalje ja bih rekao tekući proces normalizacije, sva ona pitanja koja su nasljeđe prošlosti a koja su na određeni način prepreka jednom kvalitetnijem odnosu između Hrvatske i Srbije bila su na dnevnom redu, kao i daljnji gospodarski odnosi", rekao je Plenković u izjavi za novinare na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Kazao je da činjenica da je u hrvatskoj Vladi Anja Šimpraga potpredsjednica Vlade a Tomislav Žigmanov ministar u Vladi Srbije daju jednu novu situaciju koja će omogućitii i kvalitetniju zaštitu položaja Hrvata kao manjine u Srbiji i Srba kao manjine u Hrvatskoj.

Osvrnuo se i na susret s Borjanom Krišto rekavši da mu je jako drago da je ona kao buduća predsjedateljica Vijeća ministara BiH u Davosu te je izrazio zadovoljstvo što je upravo ona sada u poziciji da nakon kandidacijskog statusa pokreće reforme na razini BiH kako bi cijela zemlja išla dalje i napredovala.

"To je jako dobra vijest i želimo im pomoći i na reformskom putu i na europskom putu."

Plenković je rekao da su svi ovakvi susreti dobri što se tiče poboljšanja odnosa i komunikacije.

O dijalogu s Milanovićem

Na pitanje novinara može li se očekivati bolji dijalog između predsjednika Zorana Milanovića i njega, Plenković je rekao da je "glavni problem što on godinu dana zastupa proruska stajališta, prepun razumijevanja za stav Moskve, ide to činiti samostalno bez ikakvih konzultacija s Vladom, a nama spočitava da radimo iskorake koji bi bili van nekakvog normalnog vanjskopolitičkog stava Hrvatske".

Istaknuo je da Vlada RH ima principijelnu, konzistentnu vanjsku politiku koja štiti hrvatske nacionalne interese i koja štiti temeljne vrijednosti koje dijelimo kao i organizacije čije smo članice, a to u Europska unija i NATO.

"Naša je politika točna, ispravna, cjelovita, puna solidarnosti prema ukrajinskoj žrtvi i uz osudu Rusije kao agresora. To je politika Vlade. Ja ne vidim da isti stav govori on."

Plenković je rekao da je kulminacija bila u Vukovaru gdje je Milanović na dan kada se obilježava 25. godišnjica mirne reintegracije "govorio nekakvu nebuloznu tezu da bi Hrvati trebali biti američki robovi".

"To je jedna štetočinska politika za međunarodni položaj Hrvatske o kojem ja govorim stalno, koji smo vidjeli u nizu primjera, prema BiH i visokom predstavniku. Netko radi ono što je dobro i korisno za državu, ovo što radimo mi. On radi ono što nam šteti", kazao je Plenković dodavši da očito to ne vide svi u Hrvatskoj. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok