• Short title article: Krišto na čelu vijeća

Nakon što su Središnje izborno povjerenstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu dali zeleno svjetlo za imena predloženih kandidata za ministre i zamjenike u Vijeću ministara, parlamentarno povjerenstvo za njegov izbor je danas završilo i posljednju formalnost uoči njegove inauguracije, piše Večernji list BiH.

Predsjedatelj ovoga povjerenstva Predrag Kožul kaže da su sve prethodne procedure okončane nakon što su službeno proglašeni rezultati izbora te postignut dogovor o koaliciji koja bi uskoro trebala zaživjeti u praksi.

Kožul: Stručni kadrovi

- Dobra stvar je što će se Vijeće ministara vjerojatno uspostaviti nikada ranije. Procedura se privodi kraju, sutra (danas, nap. a) je sjednica Povjerenstva za imenovanje Vijeća ministara. Sva imena su poznata. Vjerojatno u srijedu je sjednica Doma na kojemu će biti potvrđeno. Očekujemo da novi saziv bude imenovan bez problema - rekao je Kožul jučer za Večernjak. Po njegovim riječima, brzina procesa uspostave vlasti govori o ozbiljnome zaokretu. Prva u nizu zadaća bit će donošenje državnoga proračuna za 2023. godinu.

- Sama po sebi činjenica da se Vijeće ministara imenuje u rekordnom roku, kao nikada do sada od Daytona, govori sama za sebe. Najprije ostavlja ovome sazivu dovoljno prostora da započne sa svim potrebnim poslovima. U prvome redu radi se o donošenju novoga proračuna, koji je najvažniji dokument. I koji je žuran. Zatim, tu su i svi prioriteti o kojima se dugo priča i koji su dio programskoga dokumenta koji je napravljen. Ponajprije vezano uz provođenje reformi i europski put zemlje - dodao je zastupnik HDZ-a BiH i stranaka HNS-a Predrag Kožul. Kaže kako ohrabruje značajan zaokret koji su pokazali iz stranaka bloka koji predstavlja jer su na pozicije predloženi stručni kandidati.

- S naše strane, sa strane stranaka Hrvatskog narodnog sabora, odnosno HDZ-a BiH, mislim da smo napravili dobar posao kroz ponuđena imena. Iz tih imena i njihovih životopisa jasno je da se radi o stručnim ljudima koji su kvalificirani za poslove koji su im povjereni. Očekujemo da će ovo Vijeće ministara dobro raditi i nadam se da će se to pokazati u praksi - ističe. On, međutim, ne isključuje mogućnost kako će, unatoč početnom optimizmu, dolaziti do zastoja, ali raduje posve drukčiji pristup "poslu".

- Ne treba imati iluzije kako će sve ići glatko jer uvijek postoji mogućnost blokada, ali ono što stalno naglašavamo u svim trima stranama u sporazumu - važno je da se realizira sve ono za što postoji zajednički jezik. Tamo pak gdje nemamo suglasja, treba raditi na njegovu traženju, ali to ne treba biti alibi za blokiranje drugih procesa. To je razlika koju očekujemo u odnosu na prethodni mandat, kada bi jedan prijepor oko kojega nismo imali suglasja bio dovoljan motiv za blokadu svega drugoga - zaključuje.

Dovoljno ruku

Novi saziv Vijeća ministara vodit će Borjana Krišto, a prema proceduri za imenovanje ostalih kolega, rok od 70 dana počeo je teći danom održavanja konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH 1. prosinca prošle godine. Nova većina koju čine HDZ BiH - HNS BiH, stranke "osmorke" te bloka SNSD-a u Zastupničkom domu ima dovoljne, najmanje 23 ruke. Uz Krišto, hrvatsku kvotu trebali bi popuniti Dubravka Bošnjak u civilnim poslovima, a Davor Bunoza kao ministar pravosuđa BiH.

Zamjenici dolaze u obrani - Slaven Galić, sigurnosti - Ivica Bošnjak, a zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je Ljiljana Lovrić, dok je drugi čovjek u vanjskim poslovima Josip Brkić.

U bošnjačkoj kvoti šef diplomacije je Elmedin Konaković, promet i veze vodi Edin Forto, a resor obrane Zukan Helez. Zajednički prijedlog SNSD-a i "osmorke", kao treći ministar Bošnjak, je Sevlid Hurtić na čelu resora izbjeglica. Srpski ministri iz SNSD-a su Zoran Tegeltija na čelu financija i riznice, vanjsku trgovinu vodi Staša Košarac, a na čelu sigurnosti je DNS-ov Nenad Nešić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok