• Short title article: Velika odricanja

- Roditelji se moraju odreći mnogih stvari kako bi omogućili svojoj djeci ono najosnovnije što je potrebno za maturu - istaknuo je Bago.

Osim školskog pribora, knjiga i odjeće, pred roditeljima maturanata je još jedan izazov. Tako već sada mnogi počinju pripreme za malu ili veliku maturu, a sve će to značiti novi udar na džepove roditelja.

Marin Bago, predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja “Futura” Mostar, kazao je kako se roditelji moraju odreći mnogih stvari kako bi svojoj djeci omogućili sve što im je potrebno za maturalnu večer.

- Stvar je jasna, za četveročlanu obitelj s prosječnim primanjima nedostajat će tisuću maraka kako bi mogli omogućiti sve ono što je navedeno u potrošačkoj košari - kazao je Bago. Dodao je i kako potrošačka košara, koja je samo u ožujku iznosila više od 2.000 maraka, ne uzima u obzir troškove kao što su najam, krediti, pa i mature.

- U potrošačkoj košari nikakvog luksuza nema, tu su najosnovnije stvari koje trebaju obitelji - rekao je Bago, piše Avaz.

Osvrnuo se i na to da mature roditelje dođu mnogo jer, kako je došlo do inflacije, tako su porasle cijene i odijela i maturalnih haljina.

- Roditelji se moraju odreći mnogih stvari kako bi omogućili svojoj djeci ono najosnovnije što je potrebno za maturu - istaknuo je Bago.

Odijela u trgovinama u kojima s izloga „ne vrište“ neki svjetski brendovi i koje se smatraju pristupačnim za bh. građane na kraju i ne ispadnu tako jeftina.

Samo sako iznosi oko 130 KM, dok djevojke za šminku i frizuru moraju izdvojiti više od 100 KM. Za maturale haljine potrebno je minimalno planirati još 200 KM, a cijene znaju biti i mnogo više.

Mnogi roditelji već sada posjećuju banke i mikrokreditne organizacije kako bi na kredit kupili sve ono što je potrebno kako bi sina ili kći dostojanstveno ispratili na maturalnu večer.

Bago je kazao kako nadležni moraju donositi odluke na strateški način kako bi se građanima olakšalo.

- Mora se čekati i formiranje vlada, zatim tek onda razmišljati o nekom boljitku na ovom polju - zaključio je on.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok