• Short title article: Inflacija posustaje, ali ...

Hrana u Bosni i Hercegovini ne prestaje poskupljivati premda inflacija usporava, a padaju i cijene goriva, koje su uvijek dežurni krivac za sva podizanja cijena.

Cijene goriva konstantno padaju, u Europi se pojavio i višak žitarica. Nažalost, mi to još uvijek ne osjetimo kroz pad cijena prehrambenih namirnica. Na popis glavnih krivaca za visoke cijene sada su došli i radnici, jer im, kako navode proizvođači i trgovci, treba povećati plaće, a opravdanje je i da bi bilo neozbiljno svaki mjesec stavljati na police niže brojeve. Piše Večernji list BiH.

Inflacija i dalje visoka

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u veljači prošle godine, kada smo, dakle, imali cijene goriva približne današnjima, litra mlijeka koštala je 1,50 KM, a u međuvremenu je cijena skočila na oko 2,50 KM. Kilogram kruha od pšeničnog brašna poskupio je s 2,60 na 3,40, a svinjetina s kostima sa 7,70 na 10,70 KM. Deset jaja, umjesto tri, plaćamo 4 KM, a za kilogram šećera, umjesto 1,60 KM, potrebno je izdvojiti 2,30 KM. Razina cijena u BiH u ožujku 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 10,3 posto, objavila je državna Agencija za statistiku. Ekonomisti navode da se na domaće tržište više ne uvozi inflacija iz inozemstva, već da je sada sami "pumpamo". – Istraživanjem smo došli do podatka da je prije godinu dana litra goriva koštala 3,41, a sada je 2,41 KM. Za godinu dana to je pojeftinjenje od 30 posto. Mi nemamo normalnu središnju banku, kao što je imaju Srbija i Hrvatska. Naime, Hrvatska narodna banka došla je do podatka da je kod njih 75 posto inflacije interno generirano, a samo 20 posto došlo je sa strane. Više se ne uvozi inflacija iz EU-a, već sada naši sudionici na tržištu sami ugrađuju svoja očekivanja te guraju i dalje taj val poskupljenja – rekao je za Glas Srpske profesor s Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Goran Radivojac. Naglašava da su u Hrvatskoj trgovački lanci iskazali enormne dobiti te da je situacija u toj domeni identična i na domaćem tržištu. – Nemamo podatke za Srbiju i BiH, ali situacija je tu manje-više ista jer kada kod njih cijena goriva raste, isto se događa i kod nas. Kod nas je stopa PDV-a niža nego kod njih, pa je kod nas nešto povoljnije. Zaključak je da je u 99 posto slučajeva i kod nas slična situacija kao u Hrvatskoj – rekao je Radivojac i poručio da više nije glavnina problema u inozemstvu, već na domaćem tržištu.

Bez pojeftinjenja

Proizvođačima, ali i ostalim pružateljima usluga, kada je gorivo poskupljivalo i koštalo i više od 3,50 KM po litri, svakodnevna korekcija cijena naviše nije bila problem. Sada, kada je situacija obrnuta, korekcije cijena proizvoda i usluga naniže nema ni na vidiku. Brašno je, istina, pojeftinilo dvije do tri marke za vreću od 25 kg. Međutim, pojeftinjenja kruha i peciva nema. Štoviše, pekari navode da će prije doći do poskupljenja nego do pojeftinjenja. – Razlog za to je tržište radne snage, koje je takvo da nemamo dovoljno radnika. Moramo dizati plaće. Više rastu troškovi glede plaća, nego što padaju cijene energenata i brašna – rekao je za Glas Srpske predsjednik Udruge pekara RS-a Saša Trivić i dodao da u pekarnicama radnici obavljaju teške poslove i moraju imati i veće plaće. Ne padaju cijene prijevoza, ali ni ostalih proizvoda i usluga. Naprotiv, inflacija je, iako manja, još prisutna. Iako se najavljuje nastavak trenda pada cijena, za sada nema naznaka da će artikli, čije je poskupljenje svojedobno pravdano rastom cijena goriva i troškova prijevoza, uskoro biti jeftiniji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok