• Short title article: Direktori najviše

Najbolje plaćeni u BiH su zaposleni na pozicijama generalnog direktora, s obzirom na to da njihova mjesečna primanja iznose 4329 KM. Slijede zaposleni u IT industriji s plaćom od 3598 KM.

Prosječna neto plaća u Bosni i Hercegovini nešto je viša od 1200 konvertibilnih maraka i za 800 konvertibilnih maraka manja od iznosa za koji većina stanovnika ove zemlje smatra da bi bio dovoljan za život. Naime, prema podacima određenih istraživanja i anketa, najveći broj stanovnika ove zemlje smatra kako bi im plaća u visini od 2000 konvertibilnih maraka podmirila sve potrebne mjesečne troškove i omogućila normalan život. Nešto više od 20 posto stanovnika smatra kako bi im pristojan život omogućila i plaća od 1500 do 2000 konvertibilnih maraka, dok isto toliko njih smatra kako bi, s obzirom na konstantan rast cijena i inflaciju u visini od 17 posto, plaća koja će osigurati normalan život i prosječan standard trebala biti od 2000 do 2500 KM. Piše Večernji list BiH.

Plaće po sektorima

Realnost je znatno drugačija. Naime, željenu plaću ima tek manji postotak zaposlenih u ovoj zemlji. Prema podacima portala plata.ba, raspon plaća zaposlenih koji rade u Bosni i Hercegovini "po defaultu" je u rasponu od 759 KM (niske plaće) do 2219 KM (visoke plaće, stvarne zarade mogu biti čak i više). Popis najbolje plaćenih pozicija i njihove prosječne mjesečne plaće u Bosni i Hercegovini, prema podacima ovog portala, govore kako su najbolje plaćeni zaposleni na pozicijama generalnog direktora, s obzirom na to da njihova mjesečna primanja iznose 4329 KM. Slijede zaposleni u IT industriji gdje, primjerice, određeni djelatnici koji rade na softveru imaju plaću od 3598 KM. Ovo je ujedno i deficitarno zanimanje, zbog čega tvrtke nerijetko uvoze navedenu vrstu radne snage. Leasing direktor u BiH ima plaću od 3517 KM, a financijski menadžer 3009 KM, dok je plaća direktora proizvodnje 2679 KM. S druge strane, prema podacima portala plata.ba, u ovoj zemlji najlošije su plaćeni čistači, koji svojim radom mjesečno zarade tek nešto više od najniže plaće u Federaciji BiH, odnosno 676 KM. Slijede šivači s mjesečnom plaćom od 715 KM te portiri koji uprihode 744 KM.

Radnik pogrebne službe u ovoj zemlji ima plaću 785 KM, frizer 787 KM, radnik u osiguranju 796 KM, spremačica u hotelijerstvu 803 KM, jednako kao i domar u školi te maser. Iako je deficitarno i iznimno traženo zanimanje posljednjih godina, konobar u ovoj zemlji, barem prema podacima navedenog portala, zaradi tek 950 KM mjesečno, a medicinska sestra 1350 KM.

Najniža plaća

Podsjetimo, odlukom Vlade Federacije BiH, najniža plaća za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine utvrđena je u neto iznosu od 596 KM. Prema ranijim procjenama Saveza samostalnih sindikata BiH, najnižu plaću prima više od 100.000 radnika na području Federacije BiH. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za ožujak ove godine iznosi 2892 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 41,77 posto, a minimalnom plaćom 20,61 posto. Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku košaricu čine kategorije: prehrana s 43,36 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,7 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,09 posto, obrazovanje i kultura 10,72 posto, odjeća i obuća 12,44 posto, prijevoz 4,77 posto te održavanje kućanstva 6,92 posto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok