• Short title article: Potrebne promjene

Dok su za godinu dana cijene hrane na globalnom nivou pale za 20 posto, u Bosni i Hercegovini su u prosjeku povećane za isto toliko.

Prosječna plaća ne pokriva ni 50 posto, a minimalna tek 20 posto potrošačke korpe. 

Sindikalnu potrošačku korpu za travanj koja iznosi 2.916,90 maraka, prosječna plaća od 1.193 maraka pokriva sa samo 40%. Poskupljenje osnovnih životnih namirnica u posljednjih godinu dana mnogim građanima uskratilo je i najosnovnije.

Pad goriva nije donio pad cijena

Nedavni pad cijene goriva mnogima je ulio optimizam da će lančano doći do pada i ostalih cijena. Trgovci kažu, cijene padaju, ali ne zavisi sve od njih.

Milan Simić, vlasnik lanca marketa, za BHRT navodi: "Sadašnji trend je cijene se vraćaju, ne možda sve, ali neke bazne kategorije. Podsjetimo da je ulje bilo između 6 i 7 maraka, a evo sad snimite cijenu 2,95 mlijeko je sa 2,5 KM došlo na 1,65, brašno je pojeftinilo, deterdženti, toaletni papiri".

U udruženjima potrošača kažu da je mjere nisu dale dobre efekte i da oni koji su prvi podigli cijene zbog poskupljenja goriva, nisu snizili cijene.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruge potrošača “Zvono”, Bijeljina, kaže: "Cijene kruha i ne znam, od onih koji su najviše gledali da podignu cijene pravdajući se poskupljenjem energenata ni za pfening nisu stigli cijene. Nego što se tu događa, odjednom se pojave novi proizvodi i kod njih dižu cijene tako da ispegla se to.”

Mjere

Kako bi ublažili inflatorna kretanja, iz Ministarstva trgovine i turizma najavili su mjere.

"Oni su prihvatili našu ideju da na određene proizvode koji nisu osnovne životne namirnice jer su one već ograničene marže, odreknu se dijela svojih marži i svog profita. U sljedećih 7 do 10 dana imat ćemo točan podatak koji su marketi prihvatili ideju Ministarstva trgovine i turizma i blagovremeno ćemo obavjestiti javnost'', navodi Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi RS.

Ipak, ekonomisti nisu optimisti u vezi s ovom akcijom, ističući da su potrebne suštinske promjene.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iz veljače, hrana je za godinu dana u prosjeku poskupjela za 20,8 posto, dok je za isto razdoblje u ostatku svijeta pojeftinila za 20,5 posto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok