• Short title article: Svjetski dan bez duhana

Iz Izaslanstva EU u BiH oglasili su se povodom današnjeg Svjetskog dana bez duhana te podsjećaju kako je konzumacija duhana najveći pojedinačni zdravstveni rizik koji se može izbjeći i najznačajniji uzrok prerane smrti u Europskoj uniji i Bosni i Hercegovini.

- Ove godine Svjetski dan bez duhana simbolično dolazi samo tri dana nakon što je u jednom dijelu zemlje, u Federaciji Bosne i Hercegovine, započela primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Potičemo vlasti, jednako kao i građane, da osiguraju pravilnu primjenu Zakona.

Štoviše, kontrola duhana zahtijeva napore u cijeloj zemlji, stoga pozivamo nadležne vlasti u Republici Srpskoj i Brčko distriktu da poduzmu korake za usvajanje zakona o kontroli duhana i ispunjavanje ove dugogodišnje preporuke EU-a.

Sada sa kandidatskim statusom, javila se i obveza daljnjeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a kako zemlja bude napredovala na europskom putu. Za dobrobit bh. građana, a prvenstveno grupa koje su posebno osjetljive na duhanski dim, poput djece i osoba sa zdravstvenim problemima, pozivamo nadležne domaće vlasti da u skorijoj budućnosti usklade zakone o kontroli duhana sa zakonodavstvom EU-a - poručili su iz Izaslanstva EU u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok