• Short title article: Evo koliko je u HBŽ

Nekada su radnici u BiH bezuspješno tražili posao, a sada brojni poslodavci bezuspješno traže radnike, piše Večernji list BiH.

Stotine tisuća njih otišle su izvan zemlje. Razlog je prvenstveno ekonomske prirode - plaće od kojih je nemoguće živjeti. Na brojnim razinama vlasti u BiH radi se kako bi se plaće povećale, radnicima dale povlastice a poslodavcima smanjili porezi..., sve u cilju rasta plaća i zaustavljanja odlaska radnika u inozemstvo. Istina, plaće su iz mjeseca u mjesec, kada se pogledaju podaci u BiH, rasle, ali taj rast “pojede” inflacija.

Županije i iznosi

Zanimljiv je i podatak da u ožujku u Federaciji BiH više konačno nije bilo županije u kojoj je prosječna plaća ispod 1000 KM. Sve do ožujka prosječna plaća u Srednjobosanskoj županiji bila je ispod tog iznosa, da bi ga konačno premašila i dosegnula iznos od 1016 KM. Prosječna neto plaća u Sarajevskoj županiji dosegnula je iznos od 1585 KM, podatak je Federalnog zavoda za statistiku koji predstavlja značajan iznos i veliki rast u odnosu na ranije razdoblje. Samo mjesec ranije, dakle u veljači 2022., prosječna plaća u Sarajevskoj županiji bila je 1474 KM. Prosječna plaća je u Sarajevskoj županiji u ožujku 2022. bila 1354 KM. Prosječna plaća u cijeloj Federaciji BiH u veljači ove godine iznosila je 1193 KM, da bi se u ožujku popela na 1265 maraka. Prosječna plaća u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u ožujku je iznosila 1341 KM, Bosansko-podrinjskoj županiji 1254 KM. U Zapadnohercegovačkoj županiji u ožujku je prosječna plaća iznosila 1125 KM, a u Hercegbosanskoj županiji 1201 KM. U Unsko-sanskoj županiji prosjek je 1114 KM, a u Posavskoj županiji 1141 KM. U Tuzlanskoj županiji prosjek je u ožujku iznosio 1160 KM, a u Zeničko-dobojskoj županiji 1074 KM. Rast plaća, nažalost, nije posljedica ekonomskog razvoja, već inflacije. Stoga je malo vjerojatno da je išta od ovog povećanja građanima zaista ostalo u džepovima uslijed rasta troškova života. Inflacija, koja je u BiH najveća u Europi, i plaće, koje je ne prate, tjeraju i one koji su bili najveći protivnici iseljavanja na razmišljanje o odlasku.

Istraživanja i život

U BiH su obiteljima potrebne dvije i pol prosječne plaće kako bi preživjele mjesec. Dakle, novca nedostaje većini građana. Stoga ih sve više odlazi na rad u inozemstvo. Kada se pogledaju ponude tamošnjih tvrtki, onda nije teško shvatiti zašto je tako. Minimalac je u Federaciji BiH povećan za 53 KM i iznosi 596 KM. Nije problem zaključiti da toliko povećanje neće mnogo pomoći obiteljima preživjeti mjesec. Na Zapadu im se nude višestruko veće plaće. Portal Buka je početkom godine napravio anketu o tome kojom bi plaćom radnici bili zadovoljni. Većina, 42 posto, navela je da bi bila zadovoljna iznosom neto plaće od 2000 KM. Nižom plaćom u rasponu od 1500 do 2000 KM zadovoljno bi bilo 24 posto čitatelja, a plaćom od 1200 do 1500 KM tri posto. Višom plaćom, i to u rasponu od 2000 do 2500 KM, bilo bi zadovoljno 26 posto anketiranih, a plaćom iznad tog iznosa pet posto. Najviša plaća koja je navedena je 3500 KM. Osim iznosa koje su čitatelji navodili, neki od komentara su: “Kolika je prosječna potrošačka košarica, to je minimum egzistencije”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok