• Short title article: Zbog stalnih oborina

Nestabilni vremenski uvjeti gorući su problem za poljoprivrednike, ali i sve građane BiH.

Kiša je uništila gotovo sve usjeve, što je zasijano, trune, a poticaja nema, piše Večernji list BiH. Sve se drastično odrazilo i na poskupljenja poljoprivrednih proizvoda. U problemu su i proizvođači voća. Zbog stalnih oborina drastično je umanjen urod. Sve to dodatno je poskupilo proizvode.

Cijene na tržnicama

Prošle je godine u ovom razdoblju krumpir na sarajevskim tržnicama stajao 1,50 KM, a sad je 2,50 KM, pa čak i do 3 KM. Tri marke stajale su paprike, a sada su 5 KM. Mahune su bile 5, a sada stoje 7 KM. Slaba je i kupovna moć građana. - Cijene su, naravno, veće nego prošle godine, ali i kupovna moć je opala, primanja su slaba, mirovine su jako malo porasle, građani kupuju po jednu-dvije tikvice, jednu rajčicu, krastavac, sve u malim količinama, za marku salate, blitve... - kaže jedan od prodavača. Povrće i voće dobrim je dijelom propalo, umanjena je i loša kvaliteta, a poskupjelo je iz više razloga. Nepovoljne vremenske prilike, gotovo svakodnevne oborine, ali i nedavne poplave prouzročile su veliku štetu na svim poljoprivrednim kulturama. U konačnici, zbog manjeg uroda cijene voća i povrća pretjerano su visoke. Na tržnici u Mostaru gotovo je sablasno, a slična je situacija i u Sarajevu, Bijeljini, Zenici… Na tržnici je tek šačica trgovaca, ali i kupaca. Na štandovima, većinom, cijene voća i povrća trgovci ne označavaju, a one su “paprene”. - Došao sam, ali ništa nisam kupio. Cijene su katastrofalne. Grašak, doduše oguljen, stoji 10 KM, a u ljusci 5 KM. Salata je 5 KM, raštika 6 KM, trešnje isto tako, ali, bojim se, bit će i gore. Vidite kakvo je vrijeme, dok jedno voće i povrće propada, drugo ne može dozreti. Godina ne valja nimalo - kazao je jedan mostarski umirovljenik. Inače, cijena jagoda u Mostaru je 6 KM, krumpira i tikvica po 2,50 KM. Trešnje na sarajevskim tržnicama stoje od 7 do 10 KM, jagode 7 KM po kilogramu, a za kilogram paprika, čak i u Bijeljini, kupci moraju izdvojiti od 4 do 6 KM, za lubenicu 3 KM.

Zarađuju nakupci

- Prošle sam godine za 20 KM mogla ponijeti dva puna cekera namirnica, dok je danas jedan ceker poluprazan za isti iznos - kaže umirovljenica. Prodavači kažu kako građani kupuju u skladu s mogućnostima te da se uglavnom uzimaju manje količine voća i povrća. Najupečatljiviji prizor na tržnicama diljem RS-a postale su “paprene” cijene sezonskog voća, pa je tako za kilogram jagoda ili bijelog grožđa potrebno izdvojiti čak 8 KM, dok se teglica šumskih jagoda kreće od 13 pa do vrtoglavih 20 KM. Građani za kilogram breskvi moraju izdvojiti oko 5 KM, za trešnje i do 10 KM, dok 250 grama borovnica na banjolučkoj Tržnici stoji 5 KM. - Cijena trešanja veća je nego lani i ovisi o klasi te vrsti. Prošle su godine uistinu bile rodile, a ove se samo uvoze, i to iz Srbije te nešto malo iz Hercegovine - kazao je za Srpskainfo jedan od prodavača te dodao kako građani obično kupuju pola kilograma. Predsjednik Udruge voćara RS-a Dragoja Dojčinović objašnjava kako su proizvođači za tako visoke cijene najmanje krivi. Otkupne cijene mnogo su manje od prodajnih. - Nakupci i krajnji trgovci povećavaju cijene i najviše zarađuju - rekao je i dodao kako proizvođači kilogram trešanja prodaju za 3 ili 3,50 KM, dok ih trgovci cijene gotovo dvostruko više. - Jagode se prodaju po 3,50 KM i 4 KM, a oni ih cijene po 8 KM. To je više nego 100% i mislim kako to nije realno ni pošteno - rekao je i naglasio kako je to za proizvođače jako niska cijena s obzirom na velike troškove ulaganja. Kaže kako su loši vremenski uvjeti smanjili prinose i do 80%.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok