• Short title article: Izmjene zakona

Odbor za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH razmatrao je jučer zahtjev Udruženja poslodavaca u vezi dopune dnevnog reda iduće sjednice tog doma, kako bi se omogućilo da se izmijene fiskalni zakoni na način da radnici u FBiH mogu imati do 400 KM više neto primanja.

Predsjednik Odbora Admir Čavalić je nakon sjednice izjavio novinarima da su, vezano za zahtjev poslodavac, usvojili nekoliko zaključaka.

Po njegovim riječima, Odbor podržava njihovu urgenciju na način da se dopuni dnevni red sjednice Zastupničkog doma, "da idu ti zakoni kako bi se omogućilo do 400 KM više neto primanja za radnike u Federaciji BiH, uz 11 posto plaćanja samo za MIO doprinose".

- Također smo zaključili da Odbor predlaže Vladi Federacije BiH da formira radnu grupu za pripremu fiskalnih zakona. Moramo čim prije raditi na strateškim fiskalnim zakonima. Iz dana u dan se mijenja situacija na tržištu rada. Došlo je do određenog zasićenja, gdje jednostavno nema više radnika, nema poticaja za zapošljavanje nove radne snage, a stalno odlazi radna snaga - istaknuo je Čavalić.

Odbor je razmatrao i kvartalni izvještaj o dugu za četvrto tromjesečje 2022. za FBiH, kao i Izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije trezorskih zapisa.

Čavalić je kazao kako su utvrdiki da većinom nema problema po pitanju zaduženosti Federacije BiH, "za razliku od entiteta RS".

- Po pitanju zaključaka Odbora za ekonomsku i financijsku politiku u vezi Federalne agencije za privatizaciju, očekujemo da se na sjednici doma usvoje ti zaključci. To znači da se konačno deblokira Federalna agrencija za privatizaciju, da radnici napokon prime plaće i da ona može funkcionalno djelovati - kazao je Čavalić.

Po njegovim riječima, Odbor je također predložio i da se čim prije stavi u parlamentarnu proceduru izmjena Zakona o bankama.

Čavalić je kazao kako je u vezi točke dnevnog reda koja se tiče igara na sreću, na sjednici Odbora bio i direktor Porezne uprave FBiH kao izvjestiltelj. Članovi odbora su tražili dopunu informacije, posebno o tome koliko je uplaćeno poreza od ukupnog prometa do 100 KM uplata i preko 100 KM kada su u pitanju igre na sreću.

- Moguće da se dosta toga radi na tome da se uplaćuje do 100 KM ili tako prikaže da se uplaćuje kako bi se možda radila evazija uplate poreza - naveo je Čavalić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi rasta kamatnih stopa, Čavalić je odgovorio kako misli da će one i dalje rasti.

- To je jedan od zahtjeva MMF-a, a i činjenjica da FED diže kamatne stope, Europska centralna banka. Mi nismo izolirano polje. Ne možemo reagirati. Ali s druge strane, naše tržište je drugačije, ima svoje specifičnosti na način da ne mogu baš banke toliko dizati kamatnu stopu, jer neće biti onda potražnje za kreditima, posebno od strane stanovništva koje ih najviše koristi - smatra Čavalić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok