• Short title article: Traže granicu od 100 000 KM

Kada se usvajao Zakon o porezu na dodanu vrijednost, promet od 50.000 KM kao prag ulaska u sustav PDV-a bio je razumljiv i odmjeren.

U međuvremenu, "pojela" ga je inflacija i danas je toliko nizak jer predstavlja mali godišnji promet čak i za samostalne zanatske radionice, piše portal Večernjeg lista BiH. Automatski povećava cijenu njihovih usluga za 17%. Prema Zakonu o PDV-u, tvrtke koje na godišnjoj razini ostvaruju promet veći od 50.000 KM, moraju se registrirati u sustav PDV-a. Mali poduzetnici u BiH traže podizanje praga PDV-a s 50 na stotinu tisuća KM jer ne mogu više pozitivno poslovati zbog inflacije, skupih repromaterijala i zbog toga što su morali povećati plaće radnicima.

Velika inflacija

Nacrt Zakona o PDV-u BiH na čekanju je već dvije godine, a u međuvremenu gase se mala poduzeća. Ipak, sve bi se moglo uskoro promijeniti. Naime, izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koje godinama traže bh. gospodarstvenici, naći će se pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u srijedu. Predložene izmjene, prije svega, predviđaju povećanje praga za ulazak tvrtke u PDV sustav sa sadašnjih 50.000 KM na 100.000 KM godišnjeg prometa, odnosno da je gospodarstvenik dužan registrati se kao porezni obveznik ako godišnji promet prelazi 100.000 KM. - Povećanje granice za registraciju obveznika plaćanja PDV-a s 50.000 KM na 100.000 KM je potreba s obzirom na inflatorna kretanja i povećanja cijena roba i usluga, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za predstojeće razdoblje – piše u obrazloženju prijedloga koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SDS-a Mladen Bosić i Darko Babalj. Drugo što predviđa predložena izmjena Zakona o PDV-u jest pomicanje roka za podnošenje poreznih prijava s 10. u mjesecu na kraj mjeseca, piše portal Večernjeg lista BiH. - Postojeći rok do 10. u mjesecu ne ostavlja dovoljno vremena poreznim obveznicima da podnesu prijavu, a knjigovođe su stavljeni pod veliki pritisak zbog kratkog roka – navedeno je u objašnjenju prijedloga. Mali poduzetnici ponavljaju isto u cijeloj BiH. Kažu da je repromaterijal za proizvodnju, bez obzira na to o kojoj se grani gospodarstva radi, poskupio od 20 do 100%. Zbog toga su prinuđeni povećavati cijene svojih usluga i proizvoda, kao i plaće svojim radnicima. Mjesečne obveze rastu i pokušavaju to nadoknaditi povećanjem obujma posla, a nemaju novca za povećanje proizvodnje, a promet od 50.000 KM na godišnjoj razini brzo se dostiže.

Zatvaranje obrta

U Upravi za neizravno oporezivanje BiH u travnju su potvrdili da je u prošloj godini primljeno više zahtjeva za registraciju u sustav PDV-a, piše portal Večernjeg lista BiH. To znači da je obujam poslovanja poduzeća prelazio 50.000 KM. Zdravko Marinković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, istaknuo je da je prag za ulazak u sustav PDV-a određen kada se donosio Zakon o PDV-u, a to je bila 2005. godina. - Gotovo 20 godina je prošlo otkako je određen ovaj prag od 50.000 KM. Tada je vrijednost roba i usluga bila drugačija. To se promijenilo, posebno u uvjetima inflacije, tako da je ovaj prag postao obesmišljen. Treba ga podignuti, pa bolje i na 100.000 KM nego da ostane ovako – dodao je Marinković. Direktor Zanatsko-poduzetničke komore RS-a Jovan Bratić početkom godine kazao je kako su tvrtke koje imaju samo dva radnika premašile prag prometa za ulazak u sustav PDV-a te im je inflacija donijela dodatne probleme. - Ulazak u sustav PDV-a automatski poskupljuje naše usluge za 17% i to nam predstavlja veliki problem. Mnogi poduzetnici se žale i najavljuju zatvaranje, prije svih cvjećarnice i frizerski saloni. Taj prag bi trebalo povećati na 100.000 KM ili barem na 90.000 KM jer zaista imamo mnogo zanatskih djelatnosti koje jedva preživljavaju - kazao je Bratić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok