• Short title article: Taste Atlas

Bosanski somun je na 15. mjestu, a zanimljivo je da su se iza njega našla fokača, (17. mjesto), jufka (19. mjesto), lepinja (25. mjesto), tortilja (37. mjesto) itd.

Taste Atlas objavio je popis najboljih peciva na svijetu prema ocjenama čitatelja, a u nju je uvršten i somun.

Prvo mjesto zauzeo je roti canai, koji se jede u Bruneju, Indoneziji, Maleziji, Singapuru i na Tajlandu. Iza njega su se našli indijski naan s bijelim lukom, perzijski kruh nan-e barbari...

Bosanski somun je na 15. mjestu, a zanimljivo je da su se iza njega našla fokača, (17. mjesto), jufka (19. mjesto), lepinja (25. mjesto), tortilja (37. mjesto) itd., piše Klix.ba.

"Somun se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Nakon što je tijesto pripremljeno, tradicionalno se peče u krušnoj peći, ali se danas većinom priprema u šporetima. Postoji mnogo varijanti somuna. Naprimjer, neki ga spremaju sa susamom, dok drugi u tijesto dodaju ulje", između ostalog je navedeno u opisu.

Legenda kaže kako je ova posebna vrsta kruha nastala kada su osmanski vojnici pohodili Balkan. Njima je bilo potrebno pecivo koje se može brzo napraviti i napuniti različitim namirnicama.

On se danas najčešće jede uz ćevape. Naravno, također dobro ide uz druge vrste mesa. Važno je napomenuti da stanovnici naše države naglašavaju razliku između somuna i lepinje. Somun je tanji, odnosno mekši i definitivno ukusniji. Podrazumijeva se da ga rado jedu i u regiji, posebno u Srbiji i Hrvatskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok