• Short title article: Investicije

Otvaranje novih radnih mjesta prijeko je potrebno BiH, a tu mnogo može pomoći dijaspora.

Više od 100 milijardi maraka poslala je dijaspora u BiH od 1998. do danas. Novac završava kod rodbine, prijatelja, poznanika... i ova država naveliko preživljava zahvaljujući upravo onima koji rade vani te potpomažu ovdašnje žitelje, piše Večernji list BiH.

A ljeto je i obično se tada stvaraju novi planovi za neke poslovne ideje s obzirom na to da dijaspora dolazi na godišnji odmor, razgovara se o trajnom povratku, ulaganju u neki posao koji bi bio dugoročno održiv.

Razvijanje odnosa

Istraživanje "Održivost emigracija iz BiH" uglednih stručnjaka Ante Domazeta, Vjekoslava Domljana, Almira Pešteka i Faruka Hadžića pokazalo je da je 20,1 posto iseljenika u dijaspori spremno investirati u BiH, a 20,5 posto njih zainteresirano je za razvijanje poslovnih odnosa s tvrtkama iz BiH. UNDP, koji provodi projekte i uvezuje BiH s dijasporom, u analizi je istaknuo da većina od oko 2 milijuna ljudi podrijetlom iz BiH, a koja živi u oko 50 zemalja diljem svijeta, zadržava snažne, emocionalne, financijske i obiteljske veze s domovinom, dok su istodobno dobro integrirani u svojim zemljama domaćinima, s potencijalom i spremnošću za doprinos razvoju BiH. - Dijaspora bi mogla imati značajnu ulogu u razvoju, smanjenju siromaštva i ekonomskom rastu u BiH. Međutim, interakcija s bh. dijasporom je pojedinačna i nestrukturirana, a rijetko ih se uključuje ili konzultira prilikom izrade politika ili procesa donošenja odluka. Dijaspora se često percipira kao "pošiljatelj novca", imajući u vidu da doznake iz inozemstva čine 14 posto BDP-a zemlje. Međutim, ono što često ostaje nedovoljno naglašeno je mnoštvo drugih oblika kroz koje dijaspora pruža dragocjeni doprinos ekonomskom razvoju svoje domovine, poput trgovine i investicija, stvaranja novih radnih mjesta, prijenosa znanja i inovacija, globalne promocije zemlje i tako dalje. Učinkovito angažiranje dijaspore oslanja se na dvosmjernu komunikaciju, a koristi se ostvaruju koordinacijom, kolaboracijom i radom na zajedničkim razvojnim ciljevima. Premda mnogi od ovih potencijala ostaju uglavnom neiskorišteni, dijaspora se smatra jednim od ključnih aktera u bh. razvoju - naveli su iz UNDP-ja vezano uz projekt "Dijaspora za razvoj" (D4D) koji je trajao pet godina. Gotovo je desetljeće i od studije "Dijaspora i razvoj BiH", a brojne njezine smjernice i dalje su aktualne, samo ih treba provoditi. - Uloga različitih dijaspora, kao potencijalnih aktera koji doprinose razvoju, privukla je mnogo pozornosti u oblasti izučavanja razvoja. Tako se često uz dijasporu vežu epiteti poput "krila razvoja" ili "heroji razvoja" zemalja podrijetla. Dijaspora može u gospodarskom smislu doprinijeti razvoju zemlje podrijetla osiguravajući potrebne investicije i poboljšavajući percepcije o klimi za investiranje. Ljudski kapital - obrazovanje, znanja i vještine utjelovljeni u radnoj snazi - predstavljaju ključni čimbenik za ekonomski rast i razvoj. Dok se mnogi bh. migranti ne namjeravaju zastalno vratiti u BiH, ne postoje prepreke da svoja znanja i vještine usmjere prema jačanju ekonomskog prosperiteta u našoj zemlji - navodi se uz ostalo.

Izgraditi povjerenje

Dijaspora, što je vidljivo u posljednje vrijeme, mnogo novca "betonira" u kuće i stanove, što je dobro ako se planira živjeti u tim objektima, međutim, ako će oni propadati, kao što propadaju mnoge kuće koje su napustili ti isti žitelji, onda se samo problemi produbljuju. Ulaganje u neku tvornicu ili barem neki obrt, otvaranje konkretnih radnih mjesta, to je ono što se priželjkuje, a o čemu ovog ljeta treba ozbiljno razgovarati. Na državi je da nađe način da pomogne dijaspori koja želi uložiti u poslove ovdje. Mnogo je prevarenih bilo tijekom godina i desetljeća. Važno je krenuti od početka i izgraditi povjerenje te uspostaviti suradnju da dugoročno svima bude bolje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok