• Short title article: Prenosio uživo

Stravičan zločin potresao je BiH, ali i okruženje - u bjesomučnom pohodu Nermin Sulejmanović iz Gradačca ubio je troje ljudi, uključujući svoju nevjenčanu suprugu te dvojicu muškaraca - oca i sina, a nakon toga je pred policijom izvršio samoubojstvo.

Kao da zločin koji je zavio u crno Gradačac nije sam po sebi bio dovoljan, Sulejmanović je čin ubojstva supruge prenosio uživo na Instagramu, a onda se ponovno javio na toj društvenoj mreži: - Ubio sam oca i sina. Kako su mi naletjeli, Bog zna. Ubio sam ženu i dvojicu dušmana. Nadam se da sam ubio i policajca. Beba je živa - rekao je on na snimci.

Potraga

Nakon što je završio obraćanje uživo na Instagramu, objavio je dvije fotografije - na jednoj je prikazan on s bebom, dok su na drugoj beba i supruga. Uoči samoubojstva Sulejmanović se još jednom obratio na Instagramu, najavivši nastavak pohoda, a prijenos uživo pratilo je 15.000 osoba. - Napunim oružje i idem dalje - rekao je, dodavši kako "puno ne priča i da je ranije upozoravao". Upitan zašto je ubio suprugu, kazao je kako je skrivala dijete od njega osam dana, a da ga je policiji prijavila zbog "nekoliko šamara". Rekao je da je pucao i na policajca koji je pobjegao iako vozi Škodu, a on BMW. Na teren su odmah upućene jake policijske snage, uključujući i timove Jedinice policije za specijalnu podršku, no potraga nije trajala dugo. On je bio lociran na širem području Gradačca te je počinio samoubojstvo.

Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije, potvrdio je kako je Sulejmanović iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu i dvojicu muškaraca - oca i sina. Ranio je jednog policajca te još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama u Gradačcu.

Kako je za portal Avaza potvrđeno iz UKC-a Tuzla, hospitalizirana je jedna ženska osoba koja se nalazila na Klinici za anesteziologiju i reumatologiju zbog prostrjelne rane prsnog koša. Glasnogovornica UKC-a Tuzla Ersija Aščerić kazala je za Avaz kako se druga osoba nalazila na Ortopediji, a riječ je o muškarcu N. P., zbog ozljeda donjih ekstremiteta.

- Treća osoba bila je primljena na Kliniku za anesteziologiju i reumatologiju, ali je nakon reanimacije, nažalost, proglašena smrt - rekla Aščerić.

Inače, portal Avaza objavio je i imena žrtava, navevši kako su ubijeni Nevzeta Hećimović, Sulejmanovićeva nevjenčana supruga, zatim Onder Džengiz i Denis Džengiz, otac i sin, turski državljani. Ubojica je u svojem pohodu pritom ranio majku i suprugu ubijenih muškaraca.

Dok je trajala potraga za ubojicom, ljudi su se bili povukli s ulica nakon apela, a što je bilo i razumljivo s obzirom na to da je Sulejmanović u jednom trenutku bio najavio kako će nastaviti pohod nakon što napuni oružje.

Javnost se pita tko je bio Sulejmanović. Poznato je kako se bavio bodybuildingom te je išao na natjecanja osvojivši i dva zlata.

- Šampioni nisu napravljeni u teretani. Šampioni su napravljeni od nečega što je duboko u njima: željeza, sna i vizije - govorio je Sulejmanović, prenosi Dnevni avaz.

Također, 2016. je bila raspisana i međunarodna tjeralica za njim zbog nasilničkog ponašanja nad policajcem.

Zločin je sa sobom povukao niz pitanja s kojima ćemo se kao društvo u cjelini morati žurno početi baviti. Osim porasta nasilja, koje je evidentno ne samo u BiH već i zemljama okruženja, vidljivo je kako se novi komunikacijski alati i tehnologije, stvoreni prvenstveno za omogućavanje lakše komunikacije, sve više koriste kao sredstvo kojim pomahnitali ubojice i kriminalci pokušavaju doprijeti do što šireg auditorija, uklapajući se u trendove postmodernog društva koje često karakteriziraju narcisoidnost i želja za dobivanjem što većeg broja pregleda, klikova, komentara. O tomu na prilično slikovit način svjedoči i slučaj zločina iz Gradačca.

Naime, u prijenosu uživo Sulejmanović je govorio kako je upozoravao da će počiniti ubojstvo i kako njegova supruga nije preživjela. - Upozoravao sam da će doći do ovoga. Nije žena preživjela, dobila je metak u glavu - kazao je, među ostalim, Sulejmanović. Prijenos uživo pratilo je više od 15.000 osoba, a ono što ledi krv u žilama je činjenica su neki korisnici Instagrama podržavali ubojicu. Sam slučaj također je upućivao i na toleranciju prema nasilju, a o čemu svjedoče ne samo komentari već i sličan obrazac koji se mogao primijetiti tijekom nedavnih slučajeva koji su potresli susjedstvo. Istodobno, postavlja se i pitanje regulatora novih medija koji su, zbog svojih tehničkih karakteristika, omogućili prenošenje u realnom vremenu događaja koji uključuju nasilje. Dodajmo tomu i različite izazove na društvenim mrežama i dolazimo do zaključka o potrebi sveobuhvatnog rješenja.

Ubrzo nakon krvavog pohoda njegov Instagram profil je uklonjen, a podaci o korisničkom računu upućeni su istražiteljima.

Šef Ureda federalnog ministra unutarnjih poslova Ervina Mušinovića potvrdio je za Dnevni avaz kako su inspektori Odsjeka za cyber-kriminal Federalne uprave policije u Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova, u suradnji s MUP-om Tuzlanske županije i uz odobrenje postupajućeg tužitelja, uklonili snimke s društvene mreže Instagram te pribavili podatke o korisničkom računu, a koji su proslijeđeni istražiteljima za cyber-kriminal MUP-u Tuzlanske županije. Također, federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak zatražit će od Federalne uprave policije i Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije da ispituje sve osobe koje su na društvenim mrežama, a nakon stravičnih ubojstava u Gradačcu, podržavale ubojicu i veličale zločin koji je počinio. Kako je priopćio Mušinović, to se posebno odnosi na komentare pojedinaca.

Obračun s nasiljem

Uslijedile su i reakcije predstavnika vlasti, pa je tako premijer FBiH Nermin Nikšić obiteljima žrtava uputio izraze najiskrenijeg suosjećanja, kazavši kako nema riječi kojima se može opisati ono što se dogodilo u Gradačcu. Potvrdio je i kako je bio u stalnom kontaktu s gradonačelnikom Edisom Dervišagićem, ministrom Ramom Isakom i ravnateljem Federalne uprave policije Vahidinom Munjićem.

- Od samog početka svi kapaciteti FUP-a bili su na raspolaganju i pomagali u potrazi. Zločinac je na kraju presudio sam sebi, ali nitko ne može vratiti živote koje je u svom zločinačkom pohodu oduzeo. Kad se već dogodio ovakav monstruozni čin, važno je da je reakcija svih nadležnih bila trenutačna i sinkronizirana. Sada je situacija pod kontrolom, ali ostaje gorak okus i uvijek pitanje kako se ovakve stvari mogu spriječiti - napisao je Nikšić, dodavši kako se, nažalost, ovakve situacije ne mogu predvidjeti, ali možemo dati sve od sebe da se institucionalno obračunamo sa svakim oblikom nasilja i kriminala. Centar za sigurnosne studije pak pozvao je vlasti da žurno poduzmu konkretne korake vezane uz prisutnost oružja u našem okruženju, posebice onog u ilegalnom posjedu građana, uz naglasak kako je samo sustavnim i sveobuhvatnim mjerama moguće unaprijediti sigurnost građana u društvu. Ističu i kako ovi događaji definitivno pozivaju na žurnu reakciju svih nadležnih vlasti, ali i čitavog društva, na problematiku vatrenog oružja, tj. njegova posjedovanja, nabave i (zlo)upotrebe.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok