• Short title article: 4 posto

Silazna putanja inflacije očekuje se i u narednim mjesecima, iako bi moglo doći do suprotnih kretanja s rastom cijena energenata i daljnjim rastom cijena hrane.

Inflacija u Bosni i Hercegovini bilježi daljnje usporavanje i u srpnju je na godišnjoj razini iznosila 4 posto.

Ovo je deveti mjesec zaredom da cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju bilježe pad na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini u strpnju u odnosu na lipanj inflacija bilježi pad od 0,2 posto, piše Indikator

Inflaciju i dalje podupiru cijene hrane i bezalkoholnih pića koje su srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine veće za 8,7 posto, potom stanovanje, voda, električna energija, plin (rast 8,7 posto), restorani i hoteli (7,7 posto),  ostala dobra i usluge (9,8 posto)...

Za pad cijene najviše su zaslužne usluge prijevoza koje su jeftinije 13,2 posto na godišnjoj razini, te odjeća i obuća koje bilježe pad za 5,1 posto.

Prethodno objavljeni podaci entitetskih zavoda za statistiku pokazali su razlike u smirivanju inflacije  - godišnja inflacija u FBiH pala je na 2,8 posto u srpnju, dok se u Republici Srpskoj drži na znatno viših 5,2 posto.

Ako se promatra prvih sedam mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine, inflacija u BiH je imala rast od 8,5 posto.

Silazna putanja inflacije očekuje se i u narednim mjesecima, iako bi moglo doći do suprotnih kretanja s rastom cijena energenata i daljnjim rastom cijena hrane.

Posljednje prognoze Centralne banke BiH iz lipnja ove godine ukazuju na stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za ovu godinu. Očekivana agregirana inflacija za 2023. godinu, prema ovoj instituciji, iznosi 8,3%, dok su očekivanja za 2024. godinu 5,5%.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok