• Short title article: Usporedba

Jesu li 'dobra, stara vremena' ipak bila baš tako dobra?

Čini se da nisu, barem to pokazuje istraživanje Središnje banke BiH o percepciji vrijednosti novca u kojem se istraživali jesu li stanovnici BiH živjeli bolje u 80-im godinama prošlog stoljeća.

Da bi došli do najtočnijeg zaključka, istraživanje je pokušalo odgovoriti na dva pitanja: Je li ekonomska vrijednost novca veća sada ili tijekom 1980-ih i je li sadašnji pravni i regulatorni okvir povoljniji u pogledu regulative, pristupa financijama i nabave roba i usluga?, prenosi N1.

Istraživanje je uzelo u obzir nekoliko ključnih indikatora kao što su kontrola cijena i zaštita potrošača, zaštita prava radnika, fiskalni i financijski sektor i realna ekonomska vrijednost plaća.

Ekonomska kriza 1980-ih godina dovela je do ozbiljnih problema, uključujući devalvaciju, nesolventnost države i pad životnog standarda. Danas Bosna i Hercegovina pokušavaju uskladiti svoj pravni okvir s EU standardima, ali je suočena s izazovima uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije i koordinacijom ekonomske politike. 

Današnjim radnicima s prosječnom plaćom treba otprilike isto vremena ili čak nešto manje nego 1990. godine da kupe kruh, brašno, mlijeko, jaja i druge osnovne prehrambene artikle. Radniku je 1990. godine bilo potrebno više od mjesec dana da zaradi dovoljno novaca da kupi pećnicu ili komad namještaja dok mu je 2022. godine trebalo manje od pola mjeseca.

Analiza se također proteže na različite periode, kao što je 1986. – 1990. u odnosu na 2018. – 2022., kako bi se uzeli u obzir sezonski ili krizni efekti. Period 1986. – 1990. pokazao je nestabilnost cijena i disparitet plaća i cijena, dok je period 2018. – 2022. bio relativno stabilan do 2022. godine kada je inflacija porasla zbog globalnih kriza poput pandemije covida-19 i rata u Ukrajini.

Sve u svemu, osnovni prehrambeni proizvodi koštaju otprilike istu količinu radnog vremena za oba perioda, ali skuplji proizvodi su danas mnogo pristupačniji, piše N1.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok