• Short title article: Zavod za javno zdravstvo

U Federaciji Bosne i Hercegovine, prema podacima iz nadzora, bilježimo porast broja slučajeva akutnih respiratornih infekcija (ARI), bolesti sličnoj gripi (ILI) i crijevnih viroza, izjavila je za Fenu dr. Rozalija Nedić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH, napomenuvši pritom da je u listopadu ove godine dosad prijavljeno 11593 akutne respiratorne infekcije (ARI) i 1233 slučaja bolesti slične gripi (ILI).

Po njezinim riječima, od početka sezone nadzora nad gripom nije bilo potvrđenih slučajeva gripe, no bilježi se porast broja oboljelih od covida-19, većinom s blažim kliničkim slikama.

"S obzirom na hladnije vrijeme i češće okupljanje osoba u zatvorenim prostorima stvaraju se uvjeti za širenje uzročnika respiratornih bolesti. Za sve osobe sa respiratornim simptomima važno je da se pridržavaju epidemioloških mjera u zatvorenim prostorima odnosno zaštite nos i usta prilikom kihanja i kašljanja, održavaju higijenu ruku, ostanu kući u slučaju simptoma i izbjegavaju gužve, testiraju se brzim kućnim testovima na SARS-CoV-2, sve to kako bi spriječili širenje respiratornih virusa i u slučaju težih simptoma jave svom liječniku", istaknula je dr. Nedić.

Rekla je i da se za osobe starije od 65 godina, osobe koje imaju kronične bolesti i zdravstvene djelatnike preporučuje cijepljenje protiv gripe i covida-19.

Zavod za javno zdravstvo Federacije osigurao je 7.000 doza cjepiva protiv gripe – Vaxigrip Tetra za imunizaciju prvenstveno zdravstvenih djelatnika ali i stanovništva u Federaciji BiH.

Distribucija po županijama se očekuje idući tjedan, a cjepiva protiv gripe također nabavljaju i županijski zavodi za javno zdravstvo kojima se može obratiti za cijepljenje.

Što se tiče zainteresiranost za cjepiva protiv gripe, ona je najveća u populaciji starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, dok je nažalost manja kod zdravstvenih djelatnika.

"Prema podacima koje imamo u Federaciji već neko vrijeme stanovništvo se ne cijepi protiv covida-19. Naglašavamo važnost preventivnih mjera i imunizacije protiv gripe i covid-19, pogotovo početkom sezone respiratornih infekcija i kod prioritetnih skupina", zaključila je dr. Rozalija Nedić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok