• Short title article: Prvostupanjska

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostupanjsku presudu kojom je Selmo Cikotić proglašen krivim te je osuđen na tri godine zatvora zbog zlouporabe položaja.

Cikotić se teretio da je u razdoblju od 2009. do 2011. godine iskoristio službeni položaj i pogodovao tvrtki "Scout" iz Zagreba, koja je trebala otkupiti viškove naoružanja iz BiH, čime je oštetio državni budžet za 9,7 milijuna KM.

Kako se navodi u optužnici koju je podiglo Tužiteljstvo BiH, Cikotić je, protivno sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, kao i četiri rješenja o isporuci streljiva.

Prema optužnici, on je odobrio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva zaključene 2003. i 2004. godine.

Prilikom iznošenja završne riječi Tužiteljstvo BiH je zatražilo da Sud BiH donese osuđujuću presudu navodeći kako će na taj način pravosuđe pokazati da se želi boriti protiv korupcije i kriminala "bijelih kragni".

Državno tužiteljstvo je navelo kako je smisao ugovora sa zagrebačkom tvrtkom "Scout" bila prodaja zastarjele i neperspektivne pokretne vojne imovine, a da je optuženi Cikotić kao ministar obrane, dajući suglasnosti i mijenjajući kroz anekse suštinu ugovora, pogodovao kupcu na štetu proračuna BiH.

Obrana je tražila oslobađanje, negirajući odgovornost Cikotića.

Cikotić je, podsjetimo, 2020. godine izabran za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Na prvostupanjsku presudu postoji mogućnost žalbe.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok