• Short title article: Prognoza

Tjedan koji je pred nama donosi temperature koje su neuobičajeno visoke za veljaču te će u dijelovima BiH one iznositi do 16 stupnjeva, navodi se u prognozama meteorologa.

Međutim, od idućeg ponedjeljka očekuju se velike promjene vremena, meteorolozi prognoziraju snijeg. Kako je kazao meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum, tijekom ovoga tjedna prevladavat će umjereno do uglavnom oblačno vrijeme bez oborina, izuzev na jugu i jugozapadu BiH. Oborine će biti povremene i u manjim količinama.

Jutarnji minusi će se zadržati, kako je kazao, tek u višim područjima. Za dane vikenda prognozira se rast temperature, osobito u jutarnjim satima, i intenzivnija kiša na jugu i jugozapadu zemlje. Kiša je izvjesna poslije i na ostalim područjima u BiH. Minimalne temperature zraka do kraja ovog radnog tjedna varirat će između 1 i 6 stupnjeva u Bosni, a u Hercegovini od 3 do 8 stupnjeva.

Najviše dnevne temperature kretat će se od 10 do 18 stupnjeva, a na jugu zemlje do 16 stupnjeva. - Od ponedjeljka, 12. veljače, prema raspoloživim prognoznim modelima, očekuje se nastavak oborina, koje bi sredinom tjedna, uslijed pada temperature zraka u Bosni, iz kiše prešle u snijeg - zaključuje Zulum. Da je veljača nepredvidiva, govori i podatak kako se 2012. upravo u veljači dogodilo nešto što je ostalo upisano u anale meteorologije u našim krajevima. Ciklona "Gabor" donijela je nezapamćene snježne oborine. Više graničnih prijelaza nije bilo u funkciji, nije bilo letova, cestovni promet bio je blokiran. U većini škola nije bilo nastave. U mnogim dijelovima BiH proglašeno je stanje prirodne nesreće. Čak je i Neum bio pod snijegom i ledom. U Sarajevu je tog vikenda, nakon 4. veljače, mjereno 107 cm snijega, a u Mostaru 87 cm.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok