• Short title article: Vlada FBiH

Zakon koji najavljuje ovo pravilo predložila je Parlamentu na odlučivanje po skraćenom postupku federalna Vlada.

U FBiH predložene su dopune Zakona o radu, tako da bi poslodavci mogli sa studentima zaključivati ugovore za obavljanje privremenih i povremenih poslova u punom ili nepunom radnom vremenu.

Zakon koji najavljuje ovo pravilo predložila je Parlamentu na odlučivanje po skraćenom postupku federalna Vlada u prosincu. Nužni uvjet za eventualno stupanje na snagu je da ga većinom glasova prihvate oba doma federalnog Parlamenta. Kao jedna od prvih točaka dnevnog reda, najavljen je za sjednicu Zastupničkog doma sazvanu za 3. ožujka. Zasad nije poznato kad bi mogao biti i na dnevnom redu Doma naroda.

Prema predloženom zakonu, ugovor sa studentom mogao bi biti zaključivan isključivo za poslove koji ne nose povećan rizik u skladu s propisima iz oblasti zaštite na radu, za sezonske i pomoćne poslove za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme. Jedna osoba može biti angažirana najviše dva puta u jednoj kalendarskoj godini na razdoblje ne dulje od 180 dana ukupno.

Angažirani student može biti redovit ili izvanredan i ne može biti mlađi od 18 ni stariji od 26 godina. Tijekom rada imao bi odmor pod istim uvjetima kao i osobe u radnom odnosu te i druga prava u skladu s propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Puni službeni naziv akta upućenog u parlamentarnu proceduru je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu Federacije BiH.

- Zakon o radu stupio je na snagu 14. travnja 2016. godine te je tijekom primjene ustanovljeno da su određene životne i pravne situacije nametnule potrebu dopuna. Naime, da bi Zakon o radu bio što bolje primijenjen u poslovni ambijent Federacije BiH, potrebno je bilo dopuniti ga, objasnili su pritom iz Vlade. Navodi Večernji list.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok