• Short title article: Novčana pomoć

- Ako nema uvjeta za 13. mirovinu, a očito nema, tražit ćemo odmah da se rebalansom proračuna FBiH, koji će, prema našim informacijama, biti u ožujku, osigura stavka za novčanu pomoć umirovljenicima, otkrio je Mehić.

Dok čekaju konačne podatke Federalnog zavoda za statistiku o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za ovu godinu, koji će pokazati hoće li redovito usklađivanje mirovina u ovoj godini biti više od pet posto, dotle su u Savezu udruženja umirovljenika u FBiH odlučni ustrajati u svojim zahtjevima da im se osigura dodatna novčana podrška.

Iako su mirovie akontativno od siječnja, podsjetimo, uvećane za pet posto, a postoje naznake i projekcije o tome da bi postotak redovitog usklađivanja mirovina koje se vrši svakog 15. travnja mogao biti nešto viši od šest posto, ipak, u konačnici to se neće važnije odraziti na ionako težak materijalni položaj ove populacije.

Osobito što u ovoj godini nema uvjeta za izvanredno usklađivanje mirovina, odnosno novo uvećanje iznosa, piše Avaz.

Zbog toga, raspoloženje u Savezu je takvo da će od nadležnih zahtijevati iznalaženje rješenja za njihovu tešku materijalnu situaciju na način kako to rade susjedne Hrvatska i Srbija.

- Ako nema uvjeta za 13. mirovinu, a očito nema, tražit ćemo odmah da se rebalansom proračuna FBiH, koji će, prema našim informacijama, biti u ožujku, osigura stavka za novčanu pomoć umirovljenicima. Naravno, ta novčana pomoć neće biti ista za sve, nego u ovisnosti od visine mirovine, odnosno da oni s najnižim mirovinama imaju najviši postotak, dok bi oni s visokim ili vrlo visokim iznosima bili izostavljeni - otkrio je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Osvrnuvši se na iznos novčane pomoći koji će tražiti, Mehić je rekao kako se mora poći od neke razumne granice, a to je, najvjerojatnije, najmanje 300 KM.

Također, rekao je kako će istrajati u tome da se ispravi nepravda prema korisnicima srazmjernih mirovina, koji su se, ni krivi ni dužni, našli u takvoj situaciji, a čija su primanja niža od najnižih.

Mehić je naglasio i kako postoji još jedna mogućnost, a to je da Vlada FBiH, u skladu s članom 81. stav 3. Zakona o MIO, poveća iznos najniže mirovine.

- Smatramo da postoje uvjeti za tu odluku, odnosno takva mogućnost. Nećemo gurati Vladu FBiH u ambis, odnosno da krši zakon, nego da u postojećem zakonu pronađe rješenje i da se podigne iznos najniže mirovine, a takvih je više od 60 posto u FBiH - kazao je Mehić.

- Na ovom planu morat ćemo ustrajati na svaki način, ističe Mehić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok