• Short title article: Preko milijun auta na cesti

“Najmlađa” vozila u Europi, čija je prosječna starost oko 8 godina, voze Austrijanci, Irci i Danci, a u regiji Slovenci.

Na putevima Bosne i Hercegovine voze se najstariji automobili u Europi, kaže službena statistika. Dok je prosječna starost automobila u Europskoj uniji 12 godina, u Bosni i Hercegovini prosječna starost četvorotočkaša je 17, a gotovo petina je starija od 26 godina.

Prema službenoj statistici, putevima BiH krstari preko milijun putničkih automobila. Od tog broja, tek oko 27 000 staro je od 2 do pet godina. s druge strane, petinu voznog parka u našoj zemlji čine vozila stara preko 26 godina.

Iz BIHAMK-a kažu da je situacija bolja nego prošle godine, ali daleko od dobre, javlja BHRT.

"38% vozila je starije od 23 godine. Prema prikupljenim podacima za proteklu godinu možemo zaključiti da je prosječna starost vozila u BiH 17 godina, što je, kad usporedimo s godinom ranije, bolje, jer je 2022. prosječna starost bila 19 godina", kaže Silma Muminović iz Sektora za preventivu i obrazovanje BIHAMK-a. 

Vozila starih do dvije godine svega je jedan posto, dok u našoj zemlji ima oko 10% vlasnika vozila starih od pet do deset godina.

"Bude i vozila sada 30 i više godina, s početka 90-ih. Dolf dvojke imate popularan model na našim prostorima, pojavi se poneki, ali je sve manje. Neko pravilo je što je auto mlađe to je i bolje stanje vozila, mada ne mora da znači, u suštini stvar je na vozačima i vlasnicima vozila. Odgovornost prema vozilu je glavna stvar", ističe šef servisa automobila Miljan Janjić.

S druge strane, starost vozila je faktor koji utječe i na sigurnost u prometu i učestalost prometnih nezgoda, ali nije presudan činitelj, kažu stručnjaci.

"Sve je povezano. Isto tako i vozači, imamo prometnu kulturu koju negdje vidimo, ne vidimo, gdje smo očevici svega toga. Sve je svijest čovjeka, odnosno vozača", navodi vlasnik autoškole Miroslav Josić.

“Najmlađa” vozila u Europi, čija je prosječna starost oko 8 godina, voze Austrijanci, Irci i Danci, a u regiji Slovenci, s prosječnom starosti četvorotočkaša od 12 godina. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok