• Short title article: U narednim danima

Zbog rasta cijene barela sirove nafte na svjetskim burzama na 91,17 dolara, i na crpkama u BiH u idućim danima očekuju se više cijene za pet feninga.

Da će doći do rasta u RS-u, potvrdio je za Nezavisne novine Đorđe Savić, predsjedatelj Grupacije za promet naftom i naftnim prerađevinama Gospodarske komore RS-a, koji ističe da se očekuju cijene više za pet feninga po litri za sve vrste naftnih prerađevina.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku u FBiH, za Nezavisne je rekao kako je posljednja dva-tri dana već došlo do korekcija cijena na crpkama. - Zbog svih događanja u svijetu, logično je i očekivati da će dizel prijeći tri marke, dok će ostale prerađevine biti između 2,70 i 2,90 KM, a tržište je jako napeto - kazao je Bečarević.

Dodaje kako su razlozi rasta u smanjenju proizvodnih kvota, ali da su smanjene i rezerve. - Već nekoliko dana bilježi se poskupljenje nafte na svjetskim burzama, a prognoze su da će cijene i dalje rasti, pa tako sad barel nafte stoji 91,17 dolara, što je za 10% više od početka godine - kazao je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok