• Short title article: Ekonomija

Zapadni Balkan u 2024. očekuje povećanje ekonomskog rasta, a dodatno ubrzanje predviđa se i za 2025., tako da će ovo okružje ponovno dosegnuti prosječne pretpandemijske stope rasta.

Kako bi se smanjile razvojne razlike u odnosu na Europsku uniju i unaprijedio životni standard, u regiji treba nastaviti provoditi reforme. To podrazumijeva povećanje ulaganja u zelenu ekonomiju u gradovima, čime će oni moći učinkovitije doprinijeti sveukupnom ekonomskom razvoju, navodi se u novom, jučer objavljenom izdanju redovitog ekonomskog izvješća Svjetske banke za zapadni Balkan.

Ove godine očekuje se povećanje ekonomske aktivnosti na zapadnom Balkanu na 3,2 posto, što predstavlja 0,2 postotna boda više nego što je Svjetska banka predvidjela u prethodnom izdanju izvješća, dok se u 2025. očekuje daljnje povećanje na 3,5 posto.

Pojedinačne prognoze za šest ekonomija zapadnog Balkana: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, obuhvaćene su ekonomskim izvješćem Svjetske banke za Europu i središnju Aziju, koje je također objavljeno.

Kada je riječ o BiH, u ovoj se godini očekuje rast BDP-a od 2,6, a u idućoj godini 3,3 posto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok