• Short title article: Inicijativa

Tuzlanska županija pravi iskorak jer je upućena inicijativa da se kroz izmjenu Zakona kazne i oni koji podržavaju prosjačenje.

Prema statističkim podacima, u BiH je više od 70 posto žrtava trgovine ljudima upravo djeca, a samo tijekom prošle godine od 37 identificiranih žrtava, njih 28 bile su maloljetne i one su uglavnom iskorištavane kroz prosjačenje.

U odnosu na ostala područja BiH, Tuzlanska županija pravi iskorak jer je upućena inicijativa da se kroz izmjenu zakona kazne i oni koji podržavaju prosjačenje. Problem prosjačenja u Bosni i Hercegovini nerijetko se pokušava minimalizirati prikazivanjem toga da se njime bavi romska populacija, kroz svoju tradiciju i običaje. Time se dodatno usložnjava problem, a policiji i ostalim nadležnim institucijama se kompliciraju napori u borbi protiv eksploatacije djece na ulici, kao sveprisutnije pojave u bh. društvu.

Pravni okvir za suprotstavljanje eksploatacije djece u Tuzlanskoj županiji postoji kroz odluku županijske Vlade o formiranju koordinacijskog tima za borbu protiv trgovine ljudima. Koordinator je predstavnik Uprave policije MUP-a TŽ, a čine ga još i predstavnici institucija i nevladina sektora.

- Kroz procesuiranje slučajeva trgovine ljudima koje se vrši prosjačenjem, prvenstveno se dokazalo da borba za nezakonitim profitom od počinitelja nije poštedjela ni djecu koja nisu Romi. Također i sami počinitelji dolaze iz reda neromske populacije - kaže viši inspektor/istražitelj u Upravi policije MUP-a TŽ-a Mehmedalija Fišeković.

On ističe da su dosad u prosjačenju zatečena zapuštena djeca kojoj su bila uskraćena osnovna prava. Slučajevi prosjačenja se evidentiraju kroz prekršaj, zatim kroz kazneno djelo zapuštanja djeteta i maloljetnika te kroz trgovinu ljudima. Koordinacijski tim predlaže novčane kazne od 200 do 400 KM za građane koji daju novac prosjacima na ulici. U konačnici, o izmjenama Zakona o javnom redu i miru TŽ-a raspravljat će zastupnici u Skupštini TŽ-a nakon što ovaj prijedlog službeno dođe na njihovu adresu, prenosi Klix.ba

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok