• Short title article: 15. slučaj

Pripadnici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije (FUP) prekjučer su, po dojavi Interpola, locirali i identificirali maloljetnika s područja općine Olovo koji je na društvenim mrežama najavio samoubojstvo.

U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova ZDŽ, on je pronađen, a o svemu je obaviješten Centar za socijalni rad.

- Ovo je 15. slučaj u posljednje dvije godine u kojima su policijski službenici Federalne uprave policije spriječili samoubojstva maloljetnih osoba - priopćio je FUP.

V. d. šefa Odsjeka Saša Petrović kaže kako je na sličan način FUP spriječio samoubojstva desetina osoba, među kojima je veći broj maloljetnih. Efikasan rad u segmentu koji nije primaran za malobrojne istražitelje ovog odsjeka rezultat je dobre suradnje s policijskim, ali i nevladinim i drugim organizacijama u BiH i svijetu, piše Avaz.

- Osobe mlađe životne dobi tehnologiju danas koriste više od starijih, pa se i današnje oporuke, koje su se nekada pisale na papiru, pišu u digitalnom obliku. Razni algoritmi prepoznaju određena obilježja koja ukazuju na mogućnost samoubojstva. Kada dobijemo ovakvu informaciju, reakcija mora biti u minutama. To otprilike izgleda tako da, po saznanju da osoba namjerava počiniti samoubojstvo, tim sjedi, naša agencija i druge agencije, a na stolu je onaj pješčani sat koji pokazuje kako vrijeme curi. Ne znamo u kojoj je fazi samo izvršenje, a gorimo od želje da osobu identificiramo i spriječimo je da to uradi. Mogu reći da smo do sada bili uspješni, ali to ne znači da ćemo biti uvijek - kaže Petrović.

Veliki problem predstavljaju zakonska rješenja koja samoubojstvo ne tretiraju kao kazneno djelo.

Da bi policija uopće imala osnovu zatražiti naredbu nadležnog suda po kojoj bi postupili telekomunikacijski operateri i drugi subjekti, mora raspolagati sa saznanjima o kaznenom djelu.

Zato je u gotovo svim slučajevima dragocjena asistencija OSA-e BiH.

Jedan od problema je kritično mali broj zaposlenih u Odsjeku za borbu protiv kompjuterskog kriminala. Veći dio posla obavljaju dvije istražiteljice Cyber odsjeka FUP-a, a koje u ovakvim situacijama ostavljaju svoju djecu i obitelji da bi spašavale druge.

Potrebno je izmjenom zakona omogućiti da pružatelj usluga na internetu postupa po nalogu policije.

Motivi zbog kojih maloljetnici šalju zabrinjavajuće najave koje mobiliziraju policijske agencije često su, kako bi kasnije tvrdili, predmet šale ili pokušaja da saznaju koliko se osoba uopće brine o njima. Događale su se i situacije da policija do njih stigne u posljednjim trenucima, u trenutku izvršenja, kada je potrebna i hitna pomoć liječnika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok