Nošenje pametnog telefona u zahod je postala navika mnogim ljudima. Neki čitaju vijesti ili su na društvenim mrežama dok obavljaju nuždu, drugi slušaju glazbu dok se tuširaju.

Prema stručnjacima nošenje mobitela u zahod nikako nije pametno, te bi zahodi trebali postati zabranjena zona za ove uređaje. Opasne bakterije i nečistoće iz zahoda lako prenesemo na svoj pametni telefon.

Taloženje bakterija

''Ako je pametni telefon u kupaonici na njemu se mogu taložiti bakterije. To mogu biti bakterije poput E. coli koje dolaze iz naših crijeva. Ako na rukama imate E. coli, a zatim uzmete mobitel, ove su bakterije odmah na vašem pametnom telefonu", kaže Constanze Wendt, specijalistica za higijenu i mikrobiologiju iz Medicinskog centra u Heidelbergu za Techbook. Dakle, svaki put kad na pametnom telefonu provjerimo ima li novih poruka, dodirnemo i zaslon - uključujući sve bakterije koje na njemu žive. Nerijetko vlasnici mobitela ne operu ruke nakon korištenja zahoda, što znači da su se bakterije automatski zalijepile za zaslon mobitela. Prenosi Večernji list.

Perite ruke

Posebno treba obratiti pozornost prilikom korištenja javnih zahoda, poput onih u bolnici. Tamo je moguće pokupiti bakterije, koje mogu ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje. "Pranje ruku je najbolji način u borbi protiv bakterija", kazala je Wendt. Savjet je: Redovito i temeljito perite ruke! Tada možete bez oklijevanja i dalje dodirivati mobitel, bez ikakve opasnosti za vaše zdravlje.