Nova studija MGH pokazuje kako smanjenje količine šećera u gotovoj pakiranoj hrani može voditi do boljeg zdravlja.

Ako se smanji samo 20 posto šećera u pakiranim proizvodima, to može prevenirati 2.48 milijuna kardiovaskularnih bolesti te 490 000 smrtnih ishoda te 750 000 dijagnoza dijabetesa samo u Americi kroz životni vijek odrasle populacije. Tim je znanstvenika kreirao model kako bi simulirali kvalitetu života, utjecaj ekonomije te smanjenje šećera, predloženo od strane Nacionalne inicijative za smanjenje šećera i soli.

No, kako bi se s tim započelo, potrebno je naravno puno posla i dozvola kako bi se pratili proizvođači i njihov napredak. Znanstvenici se nadaju da će njihov model stvoriti konsenzus potreban za reformu.

„Nadamo se da će ova studija pomoći da se pogura ta transformacija inicijative u nekoliko narednih godina. Redukcija količine šećera u komercijalno pripremljenoj hrani i napicima će imati veliki utjecaj na zdravlje od ostalih inicijativa, poput one da se označi koliko šećera ima na vidljivom mjestu ili da se slatka pića zabrane u školama. Ono što znamo je da će prevelik unos šećera utjecati na povećanje tjelesne mase, pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Šećer je jedan od najprisutnijih aditiva u hrani i trebalo bi ga se smanjiti do normalnih razina”, izjavio je Dariush Mozaffarian, koautor studije i dekan na školi za nutricionizam Tufs.

“Naši zaključci predlažu da je vrijeme da se ovaj plan ostvari, što će sasvim sigurno donijeti puno dobrobiti za zdravlje populacije“, zaključuje.

Evo kako sami možete smanjiti unos šećera u organizam:

1. Planiranje vremena za šećer

Dr. psihologije Ashley Gearhardt jedna je od znanstvenica koja je osmislila mjerilo ovisnosti o hrani Yale i ona tvrdi kako je vrijeme kada konzumirate šećer bitno. Naime, šećer se najčešće konzumira u stanju usamljenosti ili u vremenu koje jednostavno provodimo sami. To vrijeme, smatra, nije vrijeme za pretjerivanje u šećeru, a kao alternativu preporučuje stvaranje navike umjerenog konzumiranja takve hrane u nekim pozitivnim razdobljima kada ste, na primjer siti jer ste upravo ručali u društvu voljenih osoba.

2. Posebne oznake na proizvodima

Taktika većine proizvođača hrane koja svoj proizvod deklarira kao proizvod bez glutena ili slično, je da manjak jednog sastojka nadopune drugim sastojkom kako bi okus ostao isti. Vodeći se time, 2018. godine objavljeno je istraživanje u časopisu Pediatrics koje je utvrdilo kako je 79 posto proizvoda s oznakom bez glutena, a koje je namijenjeno djeci, bilo pretrpano šećerom. Kako bi želja za šećerom postala manja, a ne veća, preporučuje se čitanje etiketa na proizvodima i odabir onih proizvoda u svom sastavu nemaju velike količine šećera.

3. Vizualizacija količine šećera

Odabir omiljene slastice i definiranje količine šećera koju ona sadrži moguće je čitanjem etikete na proizvodu, no to neće biti toliko dramatično kao sljedeći korak. Naime, podjelom ukupne količine s brojem četiri dobit ćete broj čajnih žličica šećera koje se nalaze u tom proizvodu. Vizualizacijom tog šećera na jednom mjestu kakvo je šalica, postavite si pitanje želite li pojesti tu sirovu količinu šećera. Pretpostavka je da će odgovor biti ne, a na taj ćete način, osvijestiti količinu unesenog šećera.

4. Iz prostora u kojem najviše boravite, izbacite šećer

Kada je Sveučilište u Kaliforniji prestalo prodavati sokove u svom kampusu, ljudi su jednostavno prestali i kupovati takve proizvode. Temeljem toga preporučuje se izbacivanje šećera iz prostora u kojem najviše boravite, a dodatna podrška mogu biti i drugi ukućani. „Tako izbjegavanje šećera bit će kolektivni cilj, a druge osobe će pomoći kako ne bi pokleknuli“, tvrdi Laura Schmidt, prenosi Ordinacija.

5. Krizna razdoblja

Gearhardt tvrdi kako je izbacivanje šećera iz prehrane jednako kao borba s bilo kojom drugom ovisnošću. Tako će se prvotna razdoblja krize javiti između 2 do 5 dana od prestanka konzumiranja šećera pa se predlaže izbacivanje šećera sredinom tjedna kada je razina stresa najmanja i kada je najvjerojatnije da ćete imati dovoljno vremena za san. Osim toga, bez uobičajene količine šećera u tijelu ono će biti podložno stresu i nervozi pa je dobro imati rezervni plan za smanjenje stresa kao što su joga i meditacija i slično. Također, kako ne biste pokleknuli, čuvajte hranu bogatu nutrijentima u blizini.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok