Jeli ste prije nekoliko minuta i već osjećate glad? Prepuštanje porivu da opet jedete može loše utjecati ne samo na vašu liniju nego i na vaše zdravlje, posebno ako u tim trenucima birate nezdravu hranu.

Prekomjerna glad znak je da tijelo treba više hrane, ali često je posljedica neravnoteže hormona gladi koja se može pojaviti iz različitih razloga koji, između ostalog, uključuju neadekvatnu prehranu i određene životne navike.

Osim toga, ne smijete zanemariti uzimanje određenih lijekova, kao ni određene zdravstvene probleme.

Ako ste često gladni, korisno bi bilo procijeniti vašu prehranu i način života kako biste vidjeli postoje li promjene koje možete napraviti kako biste se osjećali sitije.

Zadovoljna.hr donosi 14 potencijalnih razloga zbog kojih često osjećamo glad. Kada osvijestite razlog možda ćete pronaći i rješenje.

1. Izbjegavate zeleno povrće

Zeleno povrće nije dio vaših obroka? Onda nemojte biti iznenađeni ako jedete 10 puta dnevno. Zeleno povrće bogato je vlaknima, a nedostatak vlakana može uzrokovati pretjeranu glad. Konzumiranje hrane bogate vlaknima "ubit" će glad, ali i pomoći vam ako imate problema s probavom, povišenim šećerom, krvnim tlakom i kolesterolom.

2. Ne konzumirate dovoljno proteina

Osim što je konzumiranje proteina dobro za izgradnju mišića, proteini su idealni i za one koji pokušavaju smanjiti unos hrane kako bi izgubili suvišne kilograme.

Proteini se sporije razgrađuju i zato nas duže drže sitima, zbog čega je bitno jesti ih u dovoljnim količinama. Ako ne jedete meso, ne trebate se brinuti o unosu proteina jer ih možete dobiti iz biljaka kao što su grah, grašak, mahune, orašasti plodovi i sjemenke.

3. Jedete previše šećera

Jednako kao primjerice alkohol, cigarete ili droge, i šećer stvara ovisnost. Zato nije nimalo čudno ako osjećate glad samo nekoliko minuta nakon što ste pojeli nešto slatko.

Ako želite smanjiti želju za slatkim, onda ćete morati smanjiti unos šećera. Taj dio možda će vam olakšati činjenica da šećer dovodi do pretilosti, uzrokuje propadanje zubi, a posljedica pretjeranog unosa može biti i primjerice dijabetes tipa 2.

4. Pod velikim ste stresom

Je li vaša svakodnevnica jako stresna? Ako je odgovor pozitivan, ne treba vas čuditi činjenica da ste stalno gladni i da, kada ogladnite, jedete masnu i slatku hranu.

Stručnjaci tvrde da povećana razina stresa može povećati razinu šećera u krvi, što može uzrokovati stalni osjećaj gladi.

Zbog svega navedenog pokušajte izbjegavati stres. S obzirom na to da je u današnje vrijeme vrlo teško izbjeći ga u potpunosti, pronađite neku aktivnost koja će vam pomoći da se oslobodite stresa, ali i smanjite apetit i sve druge komplikacije povezane sa stresom.

5. Dehidrirani ste

Konzumacija dovoljne količine vode, barem dvije litre dnevno, bitna je za naše zdravlje, ali i za sprječavanje prejedanja. U nekim slučajevima kad mislite da ste gladni, zapravo osjećate žeđ.

Bitno je da vaše tijelo pravilno hidrirate, a ako ste u skupini koja zaboravlja posegnuti za čašom vode, možete namjestiti podsjetnik na mobitelu, napisati poruku na vašem stolu ili pronaći neki svoj način koji će vas podsjećati da dovoljno pijete.

6. Ne spavate dovoljno

San je iznimno važan za zdravlje. Spavanje je potrebno za pravilno funkcioniranje našeg mozga i imunološkog sustava, a dovoljno sna povezano je s manjih rizikom od više kroničnih bolesti. Osim toga, dovoljno sna je faktor koji kontrolira apetit jer pomaže u reguralciji grelina, hormona koji stimulira apetit.

Nedostatak sna dovodi do veće razine grelina zbog čega se, kada ste neispavani, možete osjećati gladnije.

U jednoj studiji 15 osoba kojima je nedostajalo sna samo jednu noć izvijestilo je da su znatno više gladne te su odabrale 14 posto veće količine obroka od skupine koja je spavala osam sati.

Dovoljno sna osigurava i odgovarajuću razinu leptina, hormona koji potiče osjećaj sitosti. Kako biste razinu gladi održavali na normalnoj razini, preporuka je da spavate osam sati svake noći.

7. Vaša prehrana ima premalo masti

Mast igra ključnu ulogu u održavanju sitosti. Između ostalog, razlog je činjenica da joj treba duže vremena za probavu i ostaje u želucu duže vrijeme. Osim toga, konzumiranje masti može dovesti do oslobađanja različitih hormona koji potiču sitost.

Iz tih istih razloga možete osjećati čestu glad ako vaša prehrana sadrži premalo masti.

Jedna studija provedena na 270 odraslih pretilih osoba pokazala je da su oni koji su imali prehranu s niskim udjelom masti, imali i značajno povećanje želje za ugljikohidratima te sklonost hrani s visokim udjelom šećera.

Postoji mnogo hranjivih namirnica, bogatih mastima koje možete uključiti u prehranu kao što su kokosovo ulje, omega-3 masne kiseline, avokado, maslinovo ulje, jaja, punomasni jogurt...

8. Jedete dok vas ometaju druge aktivnosti

Ako živite užurbano, vjerojatno često jedete u situacijama kada vas ometaju druge obaveze. Iako na taj način možda štedite vrijeme, ne radite dobro za svoje zdravlje. Između ostalog, ovakan način jedenja povezan je s većim apetitom, povećanim unosom kalorija i debljanjem.

Naime, ometeni drugim aktivnostima, niste svjesni količine hrane koju konzumirate i niste u stanju prepoznati signal vašeg tijela da ste siti jednako učinkovito kao kad jedete u miru.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok