Popularno Magazin

Kako starimo, tako se i potrebe tijela mijenjaju.

Kada uđete u srednje godine, tijelo prolazi kroz razne promjene, pa je iznimno važno jesti zdravo, posvetiti se tjelovježbi (minimalno 150 minuta u tjednu).

Portal Eat This, Not That! konzultirao se sa stručnjacima kako bi sastavili listu napitaka koje ne biste trebali koristiti ako ste napunili 50 godina. Možete tako smanjiti unos šećera koji u konačnici može uzrokovati i teže zdravstvene probleme.

Gazirani napici

Opet moramo napomenuti kako je važno razmisliti o smanjenom unosu šećera, a jedno od najslađih napitaka je gazirano slatko piće.

"Savjetovao bih svima iznad 50 godina da izbjegavaju često ovaj napitak, puno je šećera, a moramo znati da velike količine mogu uvelike naštetiti našem zdravlju“, pojasnila je nutricionistica Melanie Betz. Osim šećera, često se zaboravlja i učestalo ispijanje ovakvih napitaka može uzrokovati pojavu bubrežnih kamenaca.

Jeftina bijela vina

Ako volite piti bijela vina, vjerojatno zvuči kao kazna upozorenje da biste ga trebali izbaciti iz života. No prije nego bacite sve vino koje imate u kući, postoji solucija. Jednom kad napunite 50 godina i nije tako loša ideja da uložite malo više u svoje omiljeno vino u kojem su smanjene količine šećera i sulfata. Isto tako Lisa Richards, nutricionist, savjetuje da pijete crno vino.

Jeftina bijela vina su puna sulfata i šećera i mogu puno lošega napraviti zdravlju. Crvena vina su pak poznata po visokom udjelu antioksidanata koji organizmu nude zaštitu od slobodnih radikala.

Specijalne kave

Jedna kava s puno dodataka može zvučati kao dobra ideja ujutro, ali previše takvih napitaka može voditi do zdravstvenih problema u budućnosti. Obična šalica kave je sasvim dobra za zdravlje ali ako joj dodate vrhnje ili sirupe, više nije tako zdrava i trebalo bi izbjegavati ako ste starija osoba. Morate znati da takvi napisi često premašuju i dnevnu potrebnu količinu unosa šećera, a to može značiti razvoj metaboličkih bolesti.

Voćni sokovi

Voće je prirodno puno nutrijenata te je puno vlakana i antioksidanata, ali na žalost sokovi eliminiraju nutrijente i minerale iz voća, te ih se zamjeni velikim količinama šećera. Bolja je opcija pojesti komad voća.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok