S generacije na generaciju prenose se ‘dobronamjerni‘ savjeti i trikovi o pametnom korištenju automobila u hladnim mjesecima. Vjerojatno ne postoji vozač koji nije dao ili primio savjet da automobil nakon paljenja treba ostaviti da radi i tako dođe na radnu temperaturu.

Nitko takav ritual neće osporiti jer i sama logika nalaže da zaleđeni motor treba malo vremena da se zagrije prije kretanja.

Ali istina je potpuno drugačija! Puštanje motora da se zagrije nije ništa drugo nego potpuno pogrešno 'bapsko vjerovanje' koje mu skraćuje vijek, piše Jutarnji.

Kada ujutro na debelom minusu sjednete u smrznuti automobil nema potrebe zagrijavati motor na mjestu. Takva praksa, naime, može ukloniti ulje sa stijenki cilindara što vodi do habanja, a u istom trenutku, upaljeni motor dok ne dođe do radne temperature nepotrebno će vam trošiti gorivo.

Također, zagrijavanje motora na mjestu traje duže nego u vožnji, ulje se intenzivnije degradira i dijelovi više habaju, a rad u 'leru' zbog lošijeg procesa izgaranja goriva dovodi do toga da se nesagoreno gorivo pretvara u uljni film i završava u karteru.

Novi motori imaju senzore koji otkrivaju niske temperature u motoru, pa pumpa goriva radi 'prekovremeno' kako bi se dosegla barem četiri stupnja, a ako se odmah krene, svi dijelovi motora se počinju ravnomjernije zagrijavati nego u praznom hodu.

Kao utjehu za vozače koji godinama ponavljaju krivi ritual, navest ćemo da puštanje motora da se zagrije na mjestu nije uvijek pogrešno, suprotno. Ispravno je, čak i preporučljivo ako vozite automobil star dvadesetak godina.

U tom slučaju držite se i ostalih pravila, odnosno manjih brzina i okretaja dok temperatura dođe na potrebnu razinu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok