Prevencija je najbolji način da se zaštitite od zaraznih bolesti, uključujući i koronavirus. Ali ako slučajno dođete u kontakt s virusom i razvijete infekciju, što ranije prepoznavanje simptoma može vam pomoći da započnete liječenje na vrijeme i spriječite širenje virusa na druge.

Iako je COVID-19 respiratorna bolest, može izazvati i niz drugih simptoma osim respiratornih. Neki od njih su osip, glavobolje, bolovi u mišićima i drugi, piše ljepotaizdravlje.hr.

Prema studiji objavljenoj u časopisu British Journal of Dermatology, 8,8 posto svih onih koji su bili pozitivni u studiji provedenoj na 11 544 osobe razvilo je neke vrste kožnih problema.

Evo na koje se sve načine Covid može manifestirati na koži i kakve vrste osipa možete dobiti:

COVID prsti

Promjene na prstima, poput crvenih i ljubičastih kvrga, mogu ukazivati na COVID-19. Riječ je o stanju koje se češće javlja tijekom hladnijih mjeseci, ali u slučaju COVID-a, može se pojaviti u bilo koje godišnje doba. Na prstima ruku i nogu mogu se pojaviti i kvržice te prsti mogu biti naotečeni. S vremenom se gornji sloj kože počne ljuštiti, a dio ispod toga može postati ljuskav.

Ekcemi

To je upalno stanje zbog kojeg koža izgleda upaljeno, ispucalo i grubo. Ekcem se može pojaviti tijekom infekcije ili nakon nje i obično može trajati nekoliko dana. Ovo je uobičajeno stanje kože koje uglavnom utječe na dijelove izložene sunčevoj svjetlosti poput vrata, prsa ili ruku. No, u slučaju koronavirusa, razlog nije poznat, kako piše Times of India.

Plikovi/koprivnjača

Vrsta osipa koja je rezultat kožne reakcije, mogu biti različite veličine i pojavljuju se s vremena na vrijeme i svrbe. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući bedra, leđa i lice. Prema istraživačima, ovo stanje kože javlja se prilično rano tijekom infekcije i može trajati dugo.

Oralni osip

Oralni osip, također poznat kao enantem, još je jedan znak COVID-a. Ova vrsta osipa pojavljuje se na usnama zbog čega usta postanu suha i ljušte se, a u nekim slučajevima mogu se javiti i bolovi u usnama.

Pityriasis rosea

Pityriasis rosea (PR) je benigni osip koji obično počinje kao velika kružna ili ovalna mrlja na prsima, trbuhu ili leđima. Može se pojaviti 4-5 dana nakon pojave simptoma i nastaviti se pojavljivati neko vrijeme.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok