Dugotrajna upotreba paracetamola mogla bi povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara kod ljudi s visokim krvnim tlakom, pokazuje studija Sveučilišta u Edinburgu, objavljena u znanstvenom časopisu Circulation.

Prvo ispitivanje pokazalo je da samo dva tjedna redovitog uzimanja paracetamola izaziva klinički značajno povećanje krvnog tlaka što dalje povećava rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara za oko 20 posto.

Istraživači savjetuju da se pacijentima koji moraju piti ovaj lijek protiv bolova daje najniža efektivna doza i to u najkraćem mogućem razdoblju.

"Ova studija jasno pokazuje da paracetamol, najkorišćeniji lijek na svijetu, utječe na povećanje krvnog tlaka, što je jedan od najvažnijih faktora rizika za srčane i moždane udare. Liječnici i pacijenti zajedno trebaju razmotriti rizike u odnosu na prednosti dugotrajog prepisivanja paracetamola, posebno kod pacijenata s rizikom od kardiovaskularnih bolesti", rekao je doktor James Dear, prenosi Radiosarajevo.ba.

S druge strane, istraživanja su inzistirala da je povremeno uzimanje paracetamola za liječenje glavobolje ili temperature sasvim sigurno, piše The Guardian.

"Ne radi se o kratkoročnoj upotrebi paracetamola za glavobolju ili groznicu, što je, naravno, uredu, već se ukazuje na novootkriveni rizik za ljude koji ga uzimaju redovito tijekom dužeg razdoblja, većinom za kronične bolove", istaknuo je vodeći istraživač dr. Iain MacIntyre.

Studija je provedena na 110 sudionika, a uzela je u obzir samo one koji već imaju visok krvni tlak.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok