Češnjak već dugo oduševljava nepce svojim aromatičnim okusom. Ovo malo korjenasto povrće pripada rodu luka Allium i dodaje dubinu i dimenziju većem broju jela. Osim što daje ukusnu notu svim vrstama recepata, češnjak također nudi neke nevjerojatno zdrave prednosti kada se jede, kako prenosi Real Simple.

Bogat hranjivim tvarima

Češnjak pruža impresivan broj i količinu hranjivih tvari u usporedbi s niskim brojem kalorija. Konzumacijom češnjaka počastit ćete svoje tijelo nekim ključnim nutrijentima kao što su mangan, vitamin B6, cink, sumpor, željezo, vitamin C, kalij, kalcij, magnezij, selen i još mnogo toga.

Pomaže smanjiti rizik od srčanih bolesti

Značajna istraživanja su otkrila da češnjak ima značajnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog i moždanog udara, snižavanjem visokog krvnog tlaka i regulacijom razine kolesterola. Sadrži alicin, kardioprotektivni spoj koji se oslobađa kada se sirovi češnjak žvače, nasjecka ili zgnječi, a odgovoran je za prepoznatljivu aromu i okus češnjaka. Osim brojnih drugih ljekovitih svojstava, ima učinak na snižavanje kolesterola i krvnog tlaka je koristan za kardiovaskularni sustav. Navodi Večernji list.

Snažan antioksidans

Dok govorimo o prevenciji bolesti, češnjak pomaže u obrani od slobodnih radikala, smanjenju stresa i borbi protiv sistemske upale. Češnjak je bogat antioksidansima poput polifenola i flavonoida. Hrana bogata antioksidansima može pomoći u zaštiti stanica od oštećenja slobodnih radikala, što zauzvrat može smanjiti rizik od bolesti povezanih s kroničnim stresom i upalom: rak, bolesti srca, dijabetes, Alzheimerova bolest i još mnogo toga.

Jača imunološki sustav

Češnjak može pomoći ojačati vaš imunološki sustav tako što će pojačati odgovor bijelih krvnih stanica. Poznato je da sadržaj sumpora u češnjaku pojačava naš imunološki odgovor. Češnjak može pojačati funkciju imunoloških stanica i djelomično biti odgovoran za smanjenu težinu prehlada i gripe.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok