Ukoliko imate travnjak - dolazi vrijeme njegove intenzivne njege. Kako bi vaša obitelj i prijatelji odista uživali na otvorenom u toplim danima, travu morate redovno podrezivati, a za to vam je neophodna kvalitetna i odgovarajuća kosilica za travu.

U trgovinama je dostupan veliki broj, različitih modela kosilica, a na vama je da odlučite koja najbolje odgovara vašem travnjaku i ostalim potrebama. U tekstu koji slijedi, donosimo sve prednosti i nedostatke benzinske kosilice za travu.

Odlike benzinske kosilice za travu

Kao što joj i naziv govori, ovu kosilicu pokreće benzinski motor. Pogledajmo šta nam ona može pružiti u njezi travnjaka.

Možda se pitate - dvotaktni ili četverotaktni motor kosilice? Dvotaktni motori koriste mješavinu ulja i benzina, lagani su jer imaju manje dijelova od četverotaktnih, ali su i dvostruko snažniji od njih. Kosilice s dvotaktnim motorom zahtijevaju manje održavanja i fleksibilnije su u radu, jer četverotaktni motor ne dozvoljava košenje trave na nagibima većim od 45°. S druge strane, dvotaktni motor je veći zagađivač jer mješavina ulja i benzina uzrokuje značajne emisije dima.

Optimalna za veće površine - Benzinske kosilice su idealne za travnjake do oko 1200m, ali također i za manje. Njihova je prednost što ćete svoj travnjak kositi bez previše napora i brzim tempom. Osobito ako je površina gusto zasađena, kablovi kao kod električnih kosilica, ovdje bi mogli biti posebno nezgodni. Sa benzinskom kosilicom nećete imati taj problem. Izuzetno je mobilna i sa njom imate punu slobodu kretanja, čak i na padinama i nezgodnom terenu.

Moćna i brza - Benzinske kosilice su snažnije u pogledu performansi u odnosu na druge modele. Lako se nose sa visokom i gustom travom. Naravno, čak i ova kosilica ima svoje granice u pogledu visine travnjaka, ali su one daleko iznad mogućnosti ostalih modela. Ova kosilica za travu ima i veću širinu košnje, više od 50 cm, koliko imaju električne kosilice. Na ovaj način možete kositi veće površine u relativno kratkom vremenu.

Fleksibilna - Zbog nedostatka kabla, benzinski model kosilice za travu je mnogo fleksibilniji u upotrebi. Potrošnja goriva ovisi od snage motora i može varirati. Zbog benzinskog motora, ova je kosilica znatno teža od električne, ali ne ovisite o vanjskom izvoru napajanja. Ne treba podcijeniti ni često veću košaru za prikupljanje trave na benzinskim kosilicama, te je često dovoljno samo jedno pražnjenje tokom kosidbe.

Napomena prije kupnje - Benzinskoj kosilici za travu potreban je veći prostor za skladištenje kao i veća potreba za održavanjem. Nivo ulja se mora redovito provjeravati, mijenjati ulje i čistiti filter za zrak. Još jedan nedostatak je dodatna buka i neugodan miris, što bi moglo predstavljati problem u gusto naseljenim područjima. Također, morate misliti i o kanisteru za benzin koji uvijek morate imati na lageru i pravilno ga skladištiti.

Ukoliko i dalje niste sigurni koja je kosilica za travu najbolja za vas i vaš vrt, uvijek možete potražiti pomoć kompetentnih konsultanata u ovlaštenim ili internet-trgovinama, gdje vas očekuje i širok izbor različitih modela po najpovoljnijim cijenama, koje možete jednostavno razgledati iz udobnosti vlastitog doma.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok