Pospremanje kreveta na prvi pogled nije neka velika znanost. Ali ako si želite osigurati dobar san i imati spavaću sobu kao iz časopisa, postoji nekoliko principa, kojih biste se trebali pridržavati. Osnova kvalitetnog sna su, naravno, odgovarajući krevet i madrac, ali o tome danas nećemo. Pogledat ćemo kako bi trebali izgledati gornji slojevi kreveta.

Pospremljen krevet poboljšava psihu

Svakodnevno pospremanje kreveta jedna je od osnovnih navika, čije usvajanje i održavanje može poboljšati kvalitetu života. Ovo nije samo pretpostavka, već znanstveno utemeljena činjenica. U pitanju je trenutak, ali učinak je ogroman. I ne samo onaj vizualni. Nemojte zaboraviti ostaviti posteljinu da se pošteno prozrači i prosuši. Dovoljan je trenutak – recimo dok se odjenete ili dok pijuckate prvu jutarnju kavu.

Kvalitetna posteljina je važna

Kako biste spavali (i pospremali) baš kao u perju, potrebno je posegnuti za kvalitetnom posteljinom. Kad su u pitanju materijali, u ponudi ih je stvarno bezbroj. Od satena preko pamuka i krepa, pa sve do flanela ili mikro pliša. Ali ništa manje važan nije ni kroj. Posteljina bi trebala dobro pristajati na vaš jastuk i poplun, a oblik ne bi smjela promijeniti ni nakon nekoliko pranja. U kućnim uvjetima ćete zasigurno najviše cijeniti posteljinu s patentnim zatvaračem ili raznim tipovima dugmadi.

Ne zaboravite na redovnu brigu o madracima, jastucima i poplunima

Sva oprema (ne samo) u spavaćoj sobi zaslužuje adekvatnu njegu. U slučaju kreveta ne zaboravite voditi brigu o madracima, poplunima i jastucima. Opremite madrac zaštitnom podlogom, koja će ga štiti od većeg prljanja i prekomjernog trošenja. Osim toga, pomoći će vam da bolje poravnate plahtu. Također redovito rotirajte madrac kako bi zadržao svoj oblik. Jastuke je potrebno redovno protresati i okretati kako bi bili ravnomjerno popunjeni. U slučaju većeg trošenja, bolje ih je zamijeniti novima. Svakodnevno prozračivanje i protresanje znatno pomaže i poplunima.

Prekrivači i jastučići upotpunjuju cjelokupni dojam

Posljednja točka više nije tehnička, već čisto estetska. Prekrivači za krevete i jastučići mogu spavaću sobu promijeniti doslovno do neprepoznatljivosti u samo nekoliko sekundi, a krevet će zahvaljujući njima uvijek izgledati savršeno pospremljen. Na raspolaganju je toliko različitih boja, motiva i materijala, da će si i najzahtjevniji kupac moći odabrati dodatke baš po svom ukusu.

Prekrivačem dekorirajte sofu u dnevnom boravku

Za vašu omiljenu sofu u dnevnoj sobi, osim jastuka, popularan stilski dodatak su prekrivači ili dnevne deke. Ovakav prekrivač prvenstveno bi trebao sofu učiniti još udobnijom. Kao i jastuci, prekrivač mora odgovarati vašoj paleti boja. Stoga je najbolje odabrati komplementarni prekrivač, koji se uklapa sa bojom jastuka. Ako je vaša sjedeća garnitura jednobojna, možete koristiti i uzorak, ili dezen, na dnevnoj deki. Ukoliko se odlučite kupiti istovremeno više prekrivača za sofu, možete birati različite materijale, kao što su: krzno ili pletivo, i boje koje su za nijansu ili dvije svjetlije ili tamnije.

Idealni materijal za vaš prekrivač

Nakon odluke o veličini, postavlja se pitanje od kojeg materijala treba biti prekrivač za krevet ili sofu. Najčešće je prisutan izbor između prirodnih vlakana poput: vune, lana ili pamuka, i sintetičkih vlakana. Ovdje su osobito popularni flis i mikrovlakna. Svaka tkanina ima svoje prednosti i nedostatke, pa je ovdje važan i lični ukus i potrebe. Ako imate djecu, često se morate nositi s mrljama na odjeći i namještaju. Zato je vjerojatnije da ćete koristiti deke i prekrivače od sintetičkih vlakana, jer su lakše za održavanje i otpornije na mrlje. Prekrivači od flisa su osobito mekani i ugodni, te idealni za zimu. Prirodna vlakna su prozračnija, održivija, ali i zahtjevnija. Kašmir je izuzetno elegantan i mekan, dok vunu morate obavezno isprobati, kako biste izbjegli neprijatna iznenađenja u vidu grebanja, kasnije.

Naš savjet: pogledajte sve tkanine i onda odlučite na temelju svog osjećaja. Ukoliko volite vunu, ali vas previše grebe, odaberite alternativu od lana, kašmira, pamuka ili mješane tkanine. Ako je vaš stil opremanja sveden i minimalistički, jednostavan laneni prekrivač biti će savršen. Prije svega, deka na vašem krevetu ili sofi, trebala bi vam pružiti ugodan i lijep osjećaj doma.

Online trgovine nude odista veliki izbor prekrivača za krevete, po cijenama za svaki džep i priliku. Imate mogućnost udobno se smjestiti u omiljeni naslonjač, i uz šalicu kave ili čaja, razgledavati i uspoređivati dimenzije i modele, te napraviti najbolji odabir, i bez imalo stresa zaključiti kupnju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok