Sustav cirkulacije sastoji se od vena i arterija, a kada bismo ih rastegnuli kao konop, radilo bi se o dužini od oko 170.000 kilometara.

Odgovorne su za prijenos krvi iz srca u tkivo i obrnuto, ali svakako igraju iznimno važnu ulogu za cjelokupno zdravlje. Kako su toliko važne, jasno je da ne smijemo zaboraviti brinuti se i o njihovu zdravlju kako bismo i sami ostali zdravi i živjeli dugo. Koje bolesti krvnih žila prijete, kako ih prevenirati, otkriva Zlatko Čačić, dr. med., spec. radiolog, subspecijalist intervencijske radiologije, voditelj Centra za liječenje proširenih vena SB Arithera.

"Promatrajući cirkulaciju, arterijski i venski sustav, vrlo sažeto možemo reći da srce kao glavna pumpa arterijama šalje krv u periferiju – u glavu, ruke, noge, a ista se venama vraća prema srcu. Problematika samog srca domena je internista/kardiologa, dok je problematika krvnih žila u rukama vaskularnog internista i vaskularnog kirurga uz još brojne liječnike specijaliste koji se uključuju u nekim posebnim prilikama", pojašnjava liječnik. Piše Ordinacija.hr.

Bolesti krvnih žila

Arterije su krvne žile pod visokom tlakom kojima krv odlazi prema periferiji i podložne su aterosklerozi, odnosno zakrčenjima, u rjeđim prilikama upalnim bolestima i nekim nasljednim anomalijama. Ateroskleroza pogađa kompletan arterijski sustav od krvnih žila srca, mozga, ruku, nogu itd. Liječnik još dodaje kako su glavni faktori rizika visoka masnoća, šećerna bolest, pušenje, nekretanje…

"Ako je krvna žila sužena i začepljena, tada simptomi bolesti ovise o tome gdje se krvna žila nalazi; suženje i začepljenje krvnih žila u mozgu izaziva moždani udar, na srcu srčani udar, u nogama slabu cirkulaciju i gangrenu. Vene su podložne začepljenjima ako se u njima zgruša krv što nazivamo trombozom. Vene mogu biti proširene kao posljedica slabe funkcije zalistaka koji su njome raspoređeni. Površinske proširene vene mogu biti upaljene i takvo stanje zovemo tromboflebitis. Prevencija razvoja bolesti krvnih žila podrazumijeva brigu o zdravoj prehrani, tjelesnoj težini, fizičkim aktivnostima, izbjegavanju loših navika kao što je pušenje. Za zdravlje vena jako je važno kretanje. Mogućnost nastanka tromboze vezana je uz mirovanje zbog povreda, prijeloma, drugih bolesti, ali i kao posljedica prekomjernih aktivnosti i ekstremnih sportskih napora. Često su proširene vene nasljedne ili nastaju tijekom trudnoće", pojašnjava dr. Čačić te napominje kako na pojedina stanja moramo obratiti pažnju:

Kod arterija je to hladnoća uz plavilo prstiju, grčevi i bolovi u listovima – kao problematika perifernih krvnih žila. Stanja gubitka svijesti i moždanog udara srčanog udara su domena internista – kardiologa ili neurologa pa ćemo se zadržati samo na perifernim krvnim žilama. Ako se suženja i začepljenja perifernih krvnih žila na vrijeme otkriju, liječe se proširivanjem, ugradnjom stentova i operativnim putem pa nam je prava dijagnostika jako važna. Dijagnostika se na početku svodi na dopler ili ultrazvučno ispitivanje, a nakon toga slijede i druge dijagnostičke metode.

"Za bolesti vena važno je znati da svako naglo oticanje noge može značiti trombozu što može biti opasno zbog otkidanja ugruška s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo. Takvo stanje nazivamo plućnom embolijom. Upale površnih vena su manje opasne, ali kako sasvim mali tromb može prerasti u duboku vensku trombozu, i površinske upale treba na vrijeme liječiti. Kod svih bolesti i stanja vena dijagnostika jako važna i treba ju provesti što prije – pojašnjava liječnik.

Ako primijetite naglo oticanje noge, crvenilo uz venu, tvrdu venu - to upućuje na bolest vena. Ako primijetite pojavu grčeva i bola u potkoljenici ili cijeloj nozi kod ubrzanog hoda ili intenzivnijeg napora, to može značiti suženje ili začepljenje arterije. To su stanja koja zahtijevaju hitno javljanje kod liječnika.

"Rizične skupine su osobe koje već primjećuju proširene vene u manjoj ili većoj mjeri. Nekada su znaci vrlo blagi – tek površne kapilare uz blago oticanje noge. Navedenim osobama preporučujemo pregled doplerom, a posebno ako im je poznat podatak o postojanju bolesti vena u obitelji ",dodaje.

Ljetne vrućine su opasne

"Osobe s poznatom aterosklerozom ili šećernom bolesti već u samoj obradi ili tretmanu bolesti imaju česte kontrole doplerom. Za prevenciju i zaštitu bolesti arterija svakako treba smanjiti rizike ateroskleroze – treba kontrolirati šećer u krvi, paziti na tjelesnu težinu, kontrolirati masnoće u krvi…. Osobe s proširenim venama, ako su simptomi prisutni, trebaju potražiti stručno mišljenje o liječenju. Tijekom ljeta može doći do pogoršanja bolesti arterija uslijed smanjenog unosa vode, izraženiji su svi simptomi proširenih vena – oticanje nogu, pritisak, težina u nozi, crvenilo, bol… Kao prevenciju i dodatnu njegu tijekom ljeta preporučujem češće odmaranje nogu u povišenom položaju, izbjegavanje sunčanja i visoke topline, a blagotvorno djeluje tuširanje potkoljenica hladnom vodom i kupanje u moru" zaključio je dr. Čačić.

Zdravlje krvnih žila podržite hranom

Prehrana je jedna od najvažnijih stvari za cjelokupno zdravlje, a kako su krvne žile odgovorne za naše zdravlje, dobra podloga za savršeno funkcioniranje organizma je i prehrana, piše alatehealth.com.

Ciljajte na boje

Dodajte na tanjur voće i povrće jakih boja koje će vam ponuditi dobro dozu bioflavonoida, fitonutrijenata koji tim namirnicama daju boju. Poznati bioflavonoid rutin se već dugo koristi za održavanje zdravlja krvnih žila tako što pomažu proizvodnji crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik.

Začinite život

Ružmarin, majčina dušica, kadulja, origano... obiluju antioksidansima koji blagotvorno djeluju na srčanožilni sustav. Također je začinsko bilje odlična zamjena za sol. Popularan indijski začin kurkuma široko je poznat po svojim protuupalnim dobrobitima pa, osim što može odgoditi napredovanje autoimunih bolesti jetre, primarnog skleroznog kolangitisa i primarne bilijarne ciroze, može smanjiti upale u arterijama uzrokovane nakupinama masti. Zaključak znanstvenika glasi kako je kurkuma izvrstan prirodni lijek za tretiranje mnogih upalnih bolesti jer blokira kemijske mreže koje su uključene u sam proces upale.

Više vlakana

Prehrana bogata vlaknima može poboljšati stanje kolesterola što će značiti puno za zaštitu zdravlja krvnih žila i arterija. Jedite cjelovite žitarice umjesto grickalica i bombona.

Smanjite unos soli

Ovaj podatak čule su već i ptice na grani, a ako želite zdrave krvne žile, unosite što manje soli jer upravo ona u velikim količinama može oštetiti vene.

Ne zaboravite na vodu

Voda je važan sastojak bilo kojeg recepta za zdravlje. Cilj je popiti barem osam čaša vode u danu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok