Zimsko računanje vremena počet će u nedjelju, 30. listopada, kada će se kazaljke u 3 sata poslije ponoći vratiti sat unatrag.

Ipak, sve je više onih koji smatraju da bi zbog uštede struje trebalo ostati na ljetnom vremenu. O prijedlogu EK iz 2018. - da se ukine sezonsko pomicanje kazaljki na satu, još uvijek nije postignuta suglasnost.

Zemljama članicama EU-a prepuštena je takva odluka, a BiH i dalje pomiče kazaljke na satu zbog usklađenosti s većim dijelom Europe. Međutim, u trenutku kada se najavljuje jedna od najtežih zima u posljednjih 50 i više godina i kada svi pokušavaju uštedjeti struju i plin, pojedine države u regiji ozbiljno razmišljaju o ukidanju prakse izmjene računanja vremena.

Među njima je i Sjeverna Makedonija, gdje se na osnovi prijedloga vlade razmatra mogućnost nastavka ljetnog računanja vremena kako bi smanjili potrošnju struje. Naime, uvođenjem zimskog računanja vremena dan će se skratiti za jedan sat, pa će mrak, primjerice, umjesto u 17.30, padati već oko 16.30. Iako ima i onih koji tvrde da će se onda više struje trošiti ujutro.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok