COVID i dalje predstavlja velik rizik za zdravlje, a stručnjaci otkrivaju koliko su agresivne nove varijante virusa.

Do sada su se pojavile različite varijante virusa, a stručnjaci upozoravaju kako stečeni imunitet od prethodne infekcije može djelovati kao zaštita od nove neko vrijeme. No kako se radi o porastu broja oboljelih, sada se susrećemo s novim, za naš imunitet invazivnijim sojevima iznimno zarazne omikron varijante.

Stručnjak za zarazne bolesti (UC Berkley) dr. John Swartzberg navodi kako osoba koja je prije 2 mjeseca imala COVID bi trebala imati dovoljno dobar imunitet koji će ju danas štiti od infekcije. Navodi da čak i ako se zarazimo vjerojatno neće doći do jakih simptoma.

Imunologinja, dr. Nadia Roan kaže kako jesu male šanse da ćete ovih dana opet imati COVID, ali nije nemoguće.

"Zadnje podvarijante omikron varijante su jako dobre u zaobilaženju antitijela koja smo dobili cijepljenjem, prethodnom infekcijom ili jednim i drugim. Ustvari, dominantan soj BQ.1 može djelomično izbjeći antitijela stečena infekcijom BA.5 varijante virusa. Trenutne su podvarijante virusa invazivne.", navodi. Dodaje kako je imunitet u respiratornom sustavu vjerojatno zaštićen mjesecima i radi se o jakoj zaštiti, ali ipak nije garancija da ste zaštićeni od ponovne infekcije.

Stručnjak za infektivne bolesti Peter Chin-Hong dodaje kako je pitanje hoće li ovaj veliki porast broja oboljelih u Kini stvoriti i nove varijante virusa, a ako se to dogodi, utjecaj nećemo primijetiti do početka iduće godine, nakon svih praznika.

Koliko traje imunitet?

Stručnjaci smatraju kako imunitet protiv ozbiljnih bolesti dugo traje, ali onaj protiv infekcije čini se nešto kraće, ali Roan navodi da to ovisi o nekoliko faktora.

“Mislim da je jak nekoliko mjeseci, ali kod nekih može trajati kraće, kod nekih dulje", dodaje. Chin-Hong smatra da nakon oporavka od bolesti osoba bi trebala imati jak imunitet koji će ju štiti i do tri mjeseca.

Nekoliko je faktora koji mogu utjecati na ponovnu infekciju, kažu stručnjaci:

  • Koliko je prošlo od infekcije: Što je više vremena proteklo, to ste podložniji bolesti.
  • Količina virusa s kojom ste bili u kontaktu: Pitanje je i koliko je ozbiljna infekcija bila. Općenito, ako se radilo o ozbiljnijem obliku bolesti i imunološki odgovor bi trebao biti jači, navodi Roan.
  • Koja je varijanta bila u pitanju i koliko je štetna za imunitet.
  • Jeste li bili cijepljeni, i kada ste primili zadnje cjepivo. Roan navodi da probojna infekcija (slučaj bolesti u kojoj se cijepljena osoba zarazi bolešću) može rezultirati jačim imunitetom.
  • Ako ste stariji od 65 godina i imate problema sa zdravljem ili vam je oslabljen imunitet, što može utjecati na slabiji imunološki odgovor kod nove infekcije.

Chin-Hong zaključuje i kako istraživanja pokazuju da će vjerojatno booster cjepivo i infekcija dati jači imunitet nego što će on biti ako je osoba samo cijepljena treći put.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok