• Short title article: Nema dijeljenja

Iako su prije nekoliko godina poticali na dijeljenje lozinki između korisnika, zbog izazovnih tržišnih uvjeta, odnosno sve jače konkurencije i pada broja pretplatnika, ekipa iz Netflixa promijenila je ploču.

Od nedavno su tako pokazali palac dolje dijeljenju lozinki, a korisnicima su predstavili neke opcije s kojima im žele olakšati ovu promjenu i nagovoriti ih na plaćanje pretplate.

Među inim, omogućili su novi pretplatnički model (uz prikaz oglasa) i dodavanje novih korisnika postojećem računu, snizili su cijene pretplate za određena tržišta, a sada je moguće prebaciti i povijest gledanja i preporuka na novi račun. Navodi Zimo.co.

Iako je jasno kako korisnici Netflixa koji su do sada mogli besplatno gledati serije, filmove i dokumentarce na ovom servisu (ili su dijelili troškove s drugima) nisu oduševljeni s ovom radikalnom promjenom, a neki su prilično bijesni zbog toga, čini se kako dioničari tvrtke mogu biti i više nego zadovoljni sa zabranom dijeljenja lozinki koja se pokazala kao odličan potez. Tako barem pokazuju podaci kompanije za analitiku streaming servisa Antenna te je, prema njima, u razdoblju od četiri dana nakon uvođenja zabrane dijeljenja lozinki Netflix zabilježio najveći porast broja novih pretplatnika u bilo kojem sličnom periodu još od 2019. godine. Također, od primjene ove opcije značajno je porasla cijena dionice Netflixa.

Broj porasta pretplatnika, jasno, trebao bi se odraziti i na prihode kompanije, no tek nakon nekoliko mjeseci bit će jasnije koliko je korisnika koji više ne mogu koristiti tuđe lozinke odlučilo započeti s plaćanjem pretplate. O kako velikom broju korisnika je riječ najbolje govore ranije predviđanja prema kojima je čak trećina pretplatnika u SAD-u dijelila svoju lozinku s nekim izvan njihova doma. Prošli mjesec Netflix je počeo slati mailove u kojima ih upozorava na promjenu politike te kako će svi oni koji su koristili tuđe lozinke, sada morati plaćati pretplatu.

Treba naglasiti kako je zbog Netflixova poteza zabilježen i porast otkaza pretplata dijela korisnika, no broj novih pretplatnika višestruko je veći od onih koji su prestali plaćati pretplatu za najpopularniji videoservis na svijetu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok