• Short title article: Algoritam zna sve

Iako se na društvenim mrežama sadržaj može prikazivati po redoslijedu, od posljednjih objava prema onim starijima, korisnici najčešće pregledavaju sadržaj koji im predlaže sam Facebook, Instagram, odnosno druge platforme koje koriste.

Pri tome se platforme koriste različitim algoritmima i pravilima koja korisnicima nisu baš jasna i ne znaju po kojem im se principu prikazuju određene objave, prijedlozi za grupe, prijateljstva i slično.

Algoritam

Iz Mete su ovaj tjedan odlučili demistificirati algoritme za Facebook i Instagram te su na svojim stranicama objavili 22 pravila na kojima je baziran taj algoritam, odnosno na temelju kojeg rangira sadržaj koji će se prikazati na zidu, Reelsima ili unutar Storiesa itd.

Svaki taj AI sustav koji odlučuje o tome što će se prikazivati sadrži modele koji omogućuju kreiranje više predviđanja o sadržaju koji je korisnicima najrelevantniji i najkorisniji, a bazirani su na određenim ulaznim signalima, javlja Zimo.

Ulazni signali pripadaju širokom rasponu kategorija, npr. jedinstvene značajke objave, način interakcije korisnika s objavom i način na koji su korisnici prethodno reagirali na sličan sadržaj. Modeli za predviđanja, predviđanja koja oni kreiraju i njihovi ulazni signali dinamični su. Često se mijenjaju jer sustav uči i poboljšava se s vremenom te jer se proizvodi tvrtke Meta mijenjaju, stoji na stranicama Mete.

Redoslijed prikaza za oko 500 objava

Meta je ova pravila podijelila u 22 kartice koje možete pronaći na njihovim stranicama i unutar svake kartice objašnjena su pravila na kojima je baziran algoritam, odnosno kriteriji za odabir najzanimljivijeg sadržaja za korisnike koji je, naravno, baziran na pojedinačnim preferencijama i razlikuje se od osobe do osobe.

Npr. prilikom odabira sadržaja koji će se prikazati na zidu Facebooka, Metin sustav umjetne inteligencije prvo prikuplja sve potencijalne objave prijatelja i stranica koje pratite, nakon čega počinje primjenjivati druge signale - npr. tko je stvorio objavu i koliko je vaših prijatelja već reagiralo na tu objavu. Na temelju toga i Facebookovih modela algoritam predviđa koji će sadržaj biti najrelevantniji, nakon čega sustav računa važnost za oko 500 objava koje će biti najzanimljivije korisnicima i stvara redoslijed prikaza na temelju tih rezultata.

Ako se pitate zašto su se u Meti odlučili na ovakav potez i korisnicima odjednom otkrili detalje o svom algoritmu, razlog se ne nalazi u samoj Meti, već u zakonima EU prema kojima će uskoro svi online servisi koji su dostupni na teritoriju zemalja Europske unije morati biti transparentni oko tehnologije i algoritama na kojima su bazirani. Također, s novim pravilima bit će zabranjeno i ciljano oglašavanje bazirano na religiji, seksualnoj orijentaciji, političkim preferencijama i slično.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok