• Short title article: Moglo bi vas iznenaditi

U meta-analizi iz 2021. objavljenoj u medicinskom časopisu Sports Health, istraživači su zaključili da konzumacija energetskih pića značajno povećava izglede za nesanicu, nervozu i simptome hiperaktivnosti.

Iako pića za podizanje energije imaju dugu povijest koja seže još u sredinu 1900-ih, napitci s visokim sadržajem kofeina koje najčešće povezujemo s "energetskim pićima" poput Red Bulla, Monstera i Rockstara, nisu se pojavili na tržištu sve do kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih. Od tada smo vidjeli val formula koje pokušavaju zadovoljiti svakog studenta, sportaša i profesionalca koji traže taj mali zalogaj, piše The Healthy. Prenosi Večernji.hr.

U meta-analizi iz 2021. objavljenoj u medicinskom časopisu Sports Health, istraživači su zaključili da konzumacija energetskih pića značajno povećava izglede za nesanicu, nervozu i simptome hiperaktivnosti. Istraživači su slijedili preporuku da se izbjegava česta konzumacija energetskih pića, pri čemu “često” znači pet do sedam pića tjedno.

Jedan fitness trener i ljubitelj kave krenuo je pratiti učinke promjene svoje rutine, svakodnevnim konzumiranjem energetskih napitaka. Odlučio se na sedmodnevnu 'ekspediciju' svakodnevnog konzumiranja energetskih pića. Evo što je primijetio. 

Više energije u početku: “Vjerojatno se ne treba spominjati, ali doista sam osjetio poticaj energije od pića. Vjerojatno je to rezultat sadržaja kofeina”, kaže trener za The Healthy. Kofein je stimulans koji blokira učinke kemikalije koja se zove adenozin zbog koje se osjećate pospano. Tada se osjećate budnije i energičnije, što je razlog zašto mnogi ljudi piju kavu ili čaj kako bi ostali budni”.

Slijedi jak pad energije i želja za šećerom: Vjerojatno jedna od najzabrinjavajućih komponenti mnogih energetskih pića bio je njihov sadržaj šećera. Jedna popularna marka ima nevjerojatnih 54 grama šećera po limenci, što je gotovo pet žlica. “To je puno šećera, a kao netko tko se trudi svesti rafinirani šećer na minimum, ovo je za mene bila velika promjena. Doživio sam značajan pad energije u satima nakon konzumacije, zajedno s povratkom neke intenzivne želje za šećerom”.

“Nisam primijetio povećanje energije iznad onoga što obično osjetim uz jaku šalicu kave. Moji treninzi bili su isti i nakon konzumiranja energetskih pića, a dodani sastojci koji su hvaljeni zbog svojih energetskih prednosti, kao što su taurin, B-vitamini, šećer i biljni ekstrakti nisu imali previše dodatnog energetskog učinka”, kaže trener.

Neobičan izgled urina: “Svi očekujemo da će naš urin izaći s malom nijansom žute boje, ali urin koji je uslijedio nakon energetskih napitaka bio je nešto na što treba obratiti pozornost”, kaže trener.

Ispostavilo se da je većina energetskih napitaka krcata B-vitaminima, od kojih je jedan riboflavin (B2). B-vitamini su bitan nutrijent za pravilno funkcioniranje našeg tijela, ali višak B-vitamina koji se ne može iskoristiti ne pohranjuje se u tijelu, već se filtrira i izlučuje kroz naš urin. Rezultat je boja urina koja izgleda kao da bi trebala svijetliti kad ugasite svjetla, a riboflavin je glavni doprinos.

“Na kraju dana, konzumacija energetskih napitaka nije mi pružila ništa više percipirane koristi od moje standardne šalice kave, a samo je pogoršala osjećaj zbog pretjeranog udjela šećera. I sigurno nisam postao zvijezda sportaš ili zakoračio na novu razinu produkcije. Uz gomilu dodanih sastojaka i rafiniranog šećera, držat ću se svoje rutine kave i izbjegavati limenke”, zaključio je trener.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok