• Short title article: I kako ih pravilno oprati

Zavjese bi trebalo oprati barem dva puta godišnje, u jesen i proljeće, a po potrebi ovisno o mjestu vašeg stanovanja i prostoriji u kojoj su smještene i češće.

Vrlo vjerojatno u moru drugih kućanskih poslova, pranje zavjesa jednostavno zaboravljate i uvijek ostavljate za neki drugi put. Sjajna su dekoracija, ali treba ih i održavati, a evo kako.

Zavjese bi trebalo oprati barem dva puta godišnje, u jesen i proljeće, a po potrebi ovisno o mjestu vašeg stanovanja i prostoriji u kojoj su smještene i češće.

Treba, dakle imati na umu da se u nekim sobama prljavština nakuplja brže nego u drugima. Primjerice ako ste pušač zavjese treba oprati barem jedno u dva mjeseca, kako bi sakupljeni dim iz njih izašao te im se vratio stari sjaj, piše Tportal.hr

Isto tako, zavjese na kuhinjskim prozorima, u prostorijama u kojima se često kuha i pari, trebalo bi češće prati.

Ne treba zaboraviti ni na dječji sobu, leglo prašine koja može biti uzgajalište mikroorganizama i gljivica, što može biti izuzetno opasno za nezreli imunitet. Jasno, više prljavštine nakupljat će se na zavjesama i prozorima zgrada u industrijskoj zoni, u blizini prometnica i više razine smoga.

Generalno, u ta dva puta godišnje kada perete zavjese, treba potpuno očistiti prozor, tako što ćete isprati okvir, staklo i prozorsku dasku. U tom slučaju zavjesa će dulje ostati svježa i čista.

Najbolji način kako prati zavjese

Prije svega uklonite sve kukice i kopčice sa zavjesa te ih odložite po strani dok se zavjese ne operu. Zavjese bi se trebale prati na temperaturi od 40 stupnjeva u mašini na laganom programu koji neće oštetiti tkaninu, ali će istovremeno isprati prljavštinu i ukloniti eventualne mrlje. Za pranje koristite tekući deterdžent. Većina vrsta tkanina za zavjese sklona je skupljanju i deformacijama. Zato je grubo pranje i ispiranje neprihvatljivo. Osušite materijal na ravnoj površini, poput rešetke za sušenje odjeće. Tanje materijale zavjesa možete odmah nakon pranja objesiti na karnišu te ih pustiti da se tako suše.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok