• Short title article: Farmaceuti dali odgovor

Jedan od načina da izliječite glavobolju je da uzmete magnezij i nanesete nekoliko kapi ulja paprene metvice na čelo.

Također možete prijeći na tabletu protiv bolova s drugim aktivnim sastojkom, poput ibuprofena ili aspirina.

Paracetamol, koliko god bio snažan za smanjenje glavobolje dan poslije, nije preporučljivi lijek za mamurluk.

Farmaceuti upozoravaju da se paracetamol u jetri razgrađuje istim enzimom kao i alkohol.

Poticanjem jetre na prekovremeni rad paracetamol ometa prirodnu sposobnost organizma da filtrira alkohol iz sustava, tvrde njemački farmakolozi.

Nakon konzumiranja alkohola, bilo da pijete manje ili više, pojavit će se simptomi glavobolje.

Glavni uzrok glavobolja povezanih s alkoholom je taj što alkohol sadrži histamin, koji u isto vrijeme potiče imunološki sustav da proizvodi više ove kemikalije i time izaziva upalne reakcije u cijelom tijelu kod osoba koje piju alkohol, piše ljepotaizdravlje.hr.

I dok stručnjaci američke klinike Mayo kažu da je “vrijeme jedini siguran lijek za mamurluk”, ipak postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste se osjećali bolje.

Jedan od načina da izliječite glavobolju je da uzmete magnezij i nanesete nekoliko kapi ulja paprene metvice na čelo. Također možete prijeći na tabletu protiv bolova s drugim aktivnim sastojkom, poput ibuprofena ili aspirina.

Pokušajte također nadoknaditi svoje minerale bananama, mineralnom vodom ili voćnim sokovima.

  
Ako pojedete nešto slano i bogato ugljikohidratima, poput pereca, tosta ili krekera, to će vam također pomoći da vratite energiju.

Također, možete konzumirati napitke s elektrolitima, poput kokosove vode ili sportskih napitaka, kako biste obnovili ravnotežu elektrolita, ali i jesti lagane, hranjive obroke poput juhe da se oporavite.

Ključna stvar koju možete napraviti jest da pijete puno vode kada ste vani, jer alkohol dehidrira tijelo. Na primjer, čaša mineralne vode uz svaku čašu vina pomaže u smanjenju rizika od mamurluka.

Važno je napomenuti da ovi savjeti mogu pomoći ublažiti simptome mamurluka, ali neće potpuno eliminirati negativne učinke alkohola.

Najbolji način da izbjegnete mamurluk je umjereno konzumiranje alkohola ili potpuno izbjegavanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok