• Short title article: Savjeti za dulje trajanje

Baterije na današnjim pametnim telefonima pod velikim su opterećenjem.

Uz to što moraju napajati cijeli niz senzora koji prate što se s telefonom i njegovim vlasnikom događa, na ruku im ne idu ni sve veći ekrani.

No, postoji cijeli niz stvari koje korisnici rade, a koje dodatno štete baterijama pametnih telefona. Iz Googlea su napravili analizu što korisnici Androida rade krivo i pronašli ti kritične pogreške zbog kojih se baterije prazne većom stopom no što bi trebale.

Zato, ako imate Android pametni telefon i borite se s kratkotrajnom baterijom, provjerite da za to - niste sami krivi. Navodi Zimo.

Ostavljate tvorničke postavke

Svaka verzija operativnog sustava Android dolazi s cijelim nizom novih postavki koje mogu povećati ili pak smanjiti potrošnju baterije. No, većina se korisnika ne zabrinjava baš s time i od uređaja koji koriste svakodnevno traže najbolje performanse. Kako to utječe na bateriju, najčešće ne obraćaju pozornost.

No, iz Googlea upozoravaju kako je dovoljno promijeniti tek nekoliko postavki pa da baterija traje dulje. Primjerice, smanjite osvjetljenje ekrana i zvuk samog telefona ili pak isključite Bluetooth i Wi-Fi kad ih ne koristitite.

Ove male promjene dugoročno mogu imati velik utjecaj.

Ne koristite originalnu opremu

Da, činjenica da većina proizvođača pametnih telefona više ne isporučuje punjače uz same telefone, može biti problematična, no nemojte posegnuti za najjeftinijom alternativom.

Radije uložite koji euro više i kupite originalni punjač. Uz to što ćete vjerojatno spriječiti kratki spoj i pregaranje uređaja, moći ćete iskoristiti opcije poput brzog punjenja i sačuvati kapacitet baterije.

Prakticirate štetne aktivnosti

Iako biste mogli pomisliti svašta, Google pod štetnim aktivnostima misli na sve one aktivnosti koje stvaraju velik pritisak na bateriju. To su, među ostalima, stalno uključena lokacija, uključivanje dijeljenja mreže, dugotrajno igranje mobilnih igara ili gledanje video sadržaja.

Tu treba dodati i izbjegavanje velikih temperaturnih ekstrema (vrućine i hladnoće) jer oni također djeluju na zdravlje baterije.

Ovi savjeti vam možda neće trebati dok je vaš uređaj nov i radi savršeno. No, nije ih na odmet prakticirati od samog početka kako biste osigurali da vam baterija traje što dulje i bude što zdravija.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok